Ugyanazzal a bruttó órabérrel is jobban megéri a "rendes" munka, mint a diákmunka?
Bruttó 1400 ft-os órabérrel dolgozom jelenleg diákmunkásként, amiből csak a 15% SZJA jön le. Így több marad bár, mint azoknak, akiknek 27% jön le, habár ők kapnak étkezési utalványt (cafeteria talán), meg egyéb kedvezményeket, amivel ha jól tudom, összességében több pénzt keresnek, mint a diákok.
Valamit elszámoltam, vagy tényleg a magas adójú "rendes" munka akkor is jobban fizet, mint a diák, ugyanazzal az órabérrel?
Nem tudom milyen 27%-ról beszélsz.. az-az áfa, annak semmi köze a béredhez.
Diákként igen csak a 15% szja.
"Rendes" munkaviszonnyal meg ugyanúgy 15% szja, 10% nyugdíj járulék, 7% egészsébiztosítási és még 1,5% munkaerő piaci járulék. Ez összesen nem 27 hanem 33,5%
Szóval mégis honnan gondoltad azt, hogy a te 15%-os levonásod rosszabb, mint a másik 33,5%-os levonása?
Egy kis példába átültetni.
Egy normál dolgozó keres bruttó 160-at.
Abból kézhez kap 106.400 Ft-ot.
Amíg te egy bruttó 160-ból kézhez kapsz: 136.000 Ft-ot.
Kis munkabéres állásoknál meg az a 30.000 Ft egyáltalán nem egyenlítődik ki a cafeteriából, meg a kedvezményekből. Ami megint egyénfüggő, gyermekkel rendelkezők, betegek, ők kapnak csak kedvezményeket de az is lófütyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!