Elegem van, hogy szociálisan nem vagyok olyan mint amilyennek elvárják?
Akárhol dolgoztam eddig életem során, mindig megkaptam hogy ,,csendes", ,,szomorú", ,,magába zárkózott", ,,nem közvetlen" stb.
Ma felhívott a nagyanyám, és volt egy ilyen megszólalása, hogy ,,tudom hogy nálad a kommunikáció.."
Miután letettem a telefont elkezdtem sírni. Így is padlón vagyok egyéb dolgok miatt, és ezt nem bírom már. Nem értem mi a gond. Nem tudom mit látnak bennem, milyen embernek látnak. A testvérem a szöges ellentétem. Beszédes, nagyszájú, mindent kimond, elnyom engem,. Az ellentét miatt én vagyok a szardarab, a senki, aki sose mesél semmit, neki meg be nem áll a szája. Nem arról van szó hogy teljesen szociálisan analfabéta vagyok, csak eleinte nagyon nehezen nyitok. Tudok beszélgetni, sok barátom volt már életem során nyilván ha olyan lennék mint egy autista akkor ez nem így lett volna. Utálok telefonálni, utálok ügyeket intézni, idegen embereknek jópofizni, bemutatkozni, a bájcsevelyeket, utálom a favicceket, amikor az illető hahotázik a saját szar poánján én meg csak eljátszom a nevetést.
Nem tudják ezek az emberek elképzelni, hogy mennyire nehéz így az élet. Hogy ez nekem egy erőfeszítés és erőlködés, normálisnak tűnni, eljátszani hogy közvetlen vagyok, hogy ne tűnjek bunkónak és elfogadjanak. Eddig 2 ember autistázott le, de miután megismertük egymást jó kapcsolatba lettünk, megkedveltek. Tehát nem vagyok olyan mint egy autista, lehet velem kommunikálni. Nagyon bevagyok zárva magamba, be vagyok zárkózva az utóbbi időkben. Nagyon sok rossz tapasztalat ért, az emberekkel, az élettel, mindennel kapcsolatban. Talán szakemberre lenne szükségem, de csak a felszínes kommunikációban vagyok gyenge. Mit csináljak?
Kössz. h ezt kiírhattam magamból.
Értsd meg magadat, miért viselkedsz/érzel úgy ahogy. Ha ez megvan változni fogsz, olyan irányba, hogy nem magadra fókuszálsz, hanem az embertársaidra.
Példa: az illető hahotázik a saját szar poánján.
Keresd rá a választ miért hahotázik a (megítélésed szerint szar poénján) nem te bezárkózol, és nem érdeklődsz.
"felszínes kommunikációban vagyok gyenge"
Ezzel vitatkoznék. Pl. Egy fekete öves tud olyat, hogy nem bántja annyira a támadót, csak néhány fogás "felszint" alkalmazza, mert ismeri a mélyet is.
A kék övesnek meg sokat kell rúgkapálnia, ütnie, hogy megvédje magát, mert csak a felszít ismeri, a harcművészete mélységeit még nem, tehát nagyon helyben hagyja a támadóját, mert még nem ismeri...
Ebből következik, hogy mély témákhoz pont nem tudsz mit kezdeni, mivel zárkózott vagy, de még a felszinhez sem.
Példa. Ma esni fog az eső.
Ez úgye nem mély téma, de aki mély tud mit kezdeni ezzel s a beszélgetést vezetni tudja, olyan mélyre, hogy a vízcseppekről beszélgettek, utána a könnycseppekről, ami igen mély téma.
Nekem volt már hogy azt mondta egy munka társam aki konkrétan depressziósnak titulált mert nem beszélek vele.
Az eszébe sem jutott rühellem a pofáját és nem beszélek vele. A többiekkel azért nem beszélek mert nincs mit mondanom nekik de tudják ha gond van akkor segítek megoldani. Úgy hogy ha szünet van olvasok. Ők nem szólnak hozzám én hozzájuk és jól elvagyunk. Így is lehet csinálni :D
Bizonyos szinten én is ilyen vagyok.
Vannak dolgok, amik másnak rutin nekem meg kényszeredett erőlködés. Én rájöttem az a legtisztább, ha felvállalja, és ha valahol jön a "kínos szituációs" sablonosság tisztázza. Én már állásinterjútól kezdve mindenhol/mindenkivel közlöm. Vannak időszakaim, hogy nincs kedvem kommunikálni, és kész valamikor meg pörgök. Nem szorulok rá, mint sokan hogy teli legyek emberekkel akik csak gesztusból jófejkednek, és társai. Ez sokszor olyan belülről jövő dolog, amit ha az ember nem fogad el akkor csak őrli magát.
Akik ilyenek, azoknak introvertált érzékelésük van és kicsit sem kompatibilisek azokkal, akik mindent extrovertáltan éreznek és élnek meg.
Tudom milyen idegesítő nekik. Nekem is az.
Tényleg autistának tűntök, vagy minimum szellemi fogyatékosnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!