Hülyeség volt ápolói főiskolára jelentkezni?
Engem ez érdekel. Érdekelnek a betegségek,az ápolás, de sok helyen olvasom hogy " minek az ágytálazáshoz diploma " " Semmivel sem fogsz másabb munkát csinálni mint OKJ-s ápolóként."
Most mi az igaz ebből?
főiskolával magasabb fizetésed lesz és bizonyos pozíciókhoz szükséges, mondhatni az előrelépéshez szükséges a diploma
amúgy meg ha te ezt szeretnéd, akkor nehogy más eltántorítson ettől! csináld végig! menni fog, ügyes legyél :)
Az ápoláshoz hozzátartozik mindenféle váladék kezelése és a test higiéjének gondozása. Ezt nem tudod megkerülni, de mégis mit jelent neked az ápolás szó? :)
Nem csak ennyiből áll, távolról sem. Sőt, és inkább negatívumként jegyzem meg, hogy az orvosok egyre több felelősséget passzolnak át, olyan dolgokat várnak el (általában csak szóbeli utasítás révén, aminek nincs nyoma, aztán mossák kezeik, ha baj van), amik nem tartoznak jogilag a mi kompetenciánkba. Ezzel sem lenne gond, ha úgy lenne nálunk, mint mondjuk az USA-ban, ahol a legalapvetőbb gondozási teendőket nem a nővér, hanem annak kisegítője végzi el, és nem terhelődnek túl, plusz jogilag is több nálunk orvosi kompetencia megengedett...
Én orvostanhallgatóként dolgozom ápolóként, nálunk többnyire OKJ-s ápolók vannak.
Az a tapasztalatom, hogy a gyakorlati teendőket ugyanolyan jól látják el az OKJ-sek is, azonban az elméleti tudásuk sokszor meglepően kevés. De ezt sem lehet általánosságban kijelenteni, mert van köztük is olyan, aki állandóan kérdez, utánaolvas dolgoknak, tudni akar. Az ilyen hozzáállású emberekkel jó együtt dolgozni.
De van olyan is, akit egyáltalán nem érdekel, hogy mi miért történik. Nem egyszer ütköztem meg azon, hogy X év orvosok és betegek mellett eltöltött idő után milyen alapdolgokra kérdeztek rá.
Amúgy ha már felsőoktatás, akkor inkább egyetem. Gyanítom, nagy különbség nincs a két oklevél között (tudásban), de az egyetemi többet ér.
Felsőfokú végzettséggel van előrelépési lehetőséged. Ha legalább egy nyelvet jól beszélsz, akkor külföldön jó pénzért tárt karokkal várnak, vagy elhelyezkedhetsz magánklinikán. Azonban ha itthon szeretnél dolgozni hosszú távon, állami intézményben, akkor lehet, hogy tényleg nem éri meg a többletbefektetést.
De ha te ezt szeretnéd, akkor ne érdekeljen, hogy ki mit mond. Csináld!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!