Járt már valaki pszichológusnál?
Van olyan, aki számára már az is segítséget nyújt, hogy van, akinek elmondhatja a problémáit, akivel megoszthatja. A pszichológus meghallgat, biztonságos helyzetet teremt, ahol bármit megoszthatsz, és ő értékítéletek nélkül hallgatja végig, amit mondasz, nem ítélkezik, nem formál személyes véleményt. Sokak számára már ez, és a kitüntetett figyelem, a bizalmi légkör is terápiás hatású.
De ezen kívül egyébként fontos azt tisztázni, hogy a pszichológus senki helyett sem tudja, és nem is fogja megoldani a problémákat. Csak egy segítő, egy katalizátor, akinek a segítségével rendszerezheted a dolgaidat a fejedben, megfogalmazhatsz olyan dolgokat, amiket egyedül, korábban nem sikerült, feltárhatod a saját belső erőforrásaidat, fejlődhetsz, és ezáltal megfelelő megküzdési stratégiákat sajátíthatsz el. A pszichoterápia, amelyen mondjuk elég komoly mentális zavarokat kezelnek, kicsit azért más tészta.
Olvasni azért tudsz, kérdező? A csak meghallgat, hol egyenlő azzal, hogy:
"a segítségével rendszerezheted a dolgaidat a fejedben, megfogalmazhatsz olyan dolgokat, amiket egyedül, korábban nem sikerült, feltárhatod a saját belső erőforrásaidat, fejlődhetsz, és ezáltal megfelelő megküzdési stratégiákat sajátíthatsz el."
Jártam/járok 2 éve lesz lassan augusztusban.
Mindig megkérdezte, hogy miújság, mik történtek velem az elmúlt egy hónapban, havonta 1× jártam.
Nem sokat segít/segített nekem legalábbis, mindig mindent őszintén elmondtam neki. Végig hallgatott, megbeszéltük a helyzetet, nálam ennyi volt.
Lehet másoknak nagy segítség, de nekem annyira nem az,mert vannak barátaim,akikkel lényegében ugyanazt csinálom,mint a pszchiológussal(annyi különbséggel,hogy a barátaim egykorúak velem) Már csak egy alkalommal kell mennem.
Úgy érzem, hogy csak feleslegesen járok. :/ Nem javult a helyzetem.
14/L
Elmondod neki a problémáidat, gondjaidat, dolgaidat. Ő meghallgat, esetleg kérdez, aztán pedig elmondja, hogy szerinte mi a megoldás, mit kéne tenni. Fontos nagyon, hogy őszinte légy, ha elmész pszichológushoz.
Nekem nagyon jót tesz a lelkemnek, hogy valakivel teljesen nyíltan és őszintén tudok beszélni a problémáinról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!