Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Az ember hogyan képes túlélni...

Az ember hogyan képes túlélni a társa elvesztését?

Figyelt kérdés

A minap láttam egy régi kedves 70+ éves szomszédbácsinkat. Ő és a felesége szerették egymást, egész fiatalon házasodtak össze (tudom, mert nagymamámékkal a kezdetektől szomszédok voltak). Házasság után felépítettek egy házat, amiben felneveltek 3 gyereket. A gyerekek felnőttek és kettő külföldre ment, alig járnak haza, egy pedig Magyarországon él de messze a szülői háztól és ő is ritkán jár haza. A néni meghalt már vagy 10 éve, a bácsi pedig egyedül élt a házban amit egykor szeretet és hangzavar járt át. 3 hálószoba van a házban, de egyedül csak a konyhát, fürdőszobát és a legkisebb szobát használta. A többi szobában "lomok" és lehúzott redőnyök voltak. A bácsi már két éve öregotthonban él mert agyvérzést kapott és nem tudna magáról gondoskodni. A házat a gyerekek el akarják adni de a bácsi nem akarja, hiába két havonta egyszer jut el a házhoz... minden nap látom a házat és gondolkodom, látom mennyit romlik és mennyire elhanyagolt így. Amikor a bácsi a házban jár kíváncsi vagyok, hogy vajon mit gondolhat, milyen érzései vannak. Emlékszik, hogy milyen volt régen és látja, hogy milyen most. Tök egyedül van, a gyerekei nem törődnek vele. Szerintem szívszorító érzés lehet ez de sose panaszkodott emiatt.

Én még csak 20 éves vagyok, a párom 31. Alapvetően nem sok ez a 11 év mert már negyedik éve jól megvagyunk és boldog a kapcsolatunk, de a testünket, szervezetünket nézve azért elég sok. Ami majd inkább idősebb korunkban fog megmutatkozni szerintem. Persze nem biztos, van aki 70 évesen is fitt meg egészséges, míg más már 30 évesen gyógyszereken él. De ha minden a természetes úton megy, akkor nagy valószínűséggel én hamarabb fogom őt elveszíteni. Félek a haláltól de "pozitívan" próbálom felfogni már régóta. Én hiszek abban, hogy csak a testünk hal meg de ez is éppen elég szomorúság. Nem tudom azt elképzelni, hogy csak fényképeken lássam meg emlékekben és hiába szólok hozzá, nem válaszol meg nem is érhetek hozzá, nem ölelhetem meg. Talán ha valakinek gyerekei vannak és egészséges a családi élet akkor könnyebb feldolgozni ezt de el sem tudom képzelni, hogy ez hogyan lehetséges. Akik leéltek egymást mellett szeretetben 40-50-60 évet, azok hogyan tudnak ezzel együtt élni? Vagy teljesen mindegy mennyit mert ez óriási fájdalom, de most elsősorban idősekre gondolok.

2017. máj. 2. 11:56
 1/5 anonim ***** válasza:
71%

Sokan nem is élik túl már ennyire idős korban. Sok olyan eset van, ahol az egyik fél hetekkel/hónapkkal a másik halála után szintén meghal.Lelkileg nem bírja, ami előbb-utóbb testi tünetekhez vezet, első sorban szív-és érrenszeri problémákhoz.

De ha már emberek kategória. Bocsi. Mi csúszik el ott,hogy egy 16 éves gyerek és egy 27 éves felnőtt kapcsolatba kezd? Egy 16 éves nincs felnőtt szinten, egy 27 éves normál esetben meg nincs 16 éves szinten,mert az elég gáz lenne. Bocsi, nem leszólásképp írtam, de ez a 11 év sehogyse "okés".

2017. máj. 2. 12:32
 2/5 anonim ***** válasza:
97%

Ez engem is sokat foglalkoztatott mostanában, mert nagypapám nemrég halt meg, mama itt maradt nélküle. 14 éves koruk óta együtt voltak, tehát mondhatjuk, hogy az egész életüket együtt élték le. El sem tudom képzelni, azt az űrt, amit ilyenkor hagy maga után egy ember.

Eleinte én nem is a papát sirattam, hanem a mamát, mert belegondoltam, mit érezhet ő, és hogy számomra egy papa elvesztése semmi ahhoz a fájdalomhoz képest, amit ő érezhet.

2017. máj. 2. 12:34
 3/5 A kérdező kommentje:

Ezt már én is hallottam többször is. Egy barátnőm nagyapja télen halt meg 82 évesen, a nagymamája nem sokkal később kórházba is került. Valószínűleg azért mert szegény nem bírja elviselni a hiányt. Szerintem ilyenkor már úgymond csak vegetálnak szegények :(

Nem veszem leszólásnak a kérdésedet. Tulajdonképpen az okát én sem tudom. Azt tudom, hogy mióta az eszemet tudom komolyabbnak és érettebbnek tartom magam, bár amikor ezt ismeretleneknek mondom, akkor szokott jönni a rácáfolás... de egyébként amikor másokkal beszélgetek és valahogy szóba jön akkor mások is mondják, hogy normálisabb vagyok. Sosem érdekeltek azok az őrületek amik a saját korosztályomat igen. Na persze én is sok hülyeséget csináltam és voltam gyerek, na meg mai napig benne vagyok a hülyeségekben de át tudom gondolni a dolgokat és érzem, hogy minek mekkora súlya van és milyen esetleges következménnyel jár, aztán mérlegelek, hogy megéri-e vagy sem. Na de talán éppen emiatt jöttünk mi össze. A barátom kedves, bolondos típus de kellőképpen komoly is. Egy teljesen egyszerű falusi fiú. Mint ahogy én is egy egyszerű lány vagyok. Nekem előtte nem volt senkim, még kézen fogva is vele sétáltam először. Lehetett volna és akartam is, hogy legyen valakim de nem éreztem őszintének, előtte mindegyikkel csak beszélgetésig jutottam, akivel interneten ismerkedtem meg azzal még találkáig se jutottunk. Nem éreztem azt, hogy nekem ez jó lenne. Az elejétől kezdve szimpatikus volt de nem gondoltam, hogy lesz közöttünk valami. Mindig írt, hívott és keresett aztán valahogy kialakult. Egyébként már majdnem 17 voltam, de ő idősebbnek hitt 1-2 évvel. Az elején megszerettük egymást és onnantól kezdve nem érdekelt, hogy ki mit fog gondolni rólunk. Kaptam hideget, meleget. Csak kaland vagyok neki, kihasznál, játszik velem stb. A fülembe ültették a bogarat de valójában egy percig se hittem el és jele sem volt annak, hogy ez így van. Mióta vele vagyok sokkal jobban érzem magam lelkileg és fizikailag is. Mielőtt nem ismertem nagyon sokat sírtam és szomorú voltam, sokszor megbetegedtem, viszont mióta vele vagyok egyszer sem sírtam szomorúság miatt és annyira szomorú sem voltam és beteg se. Elmondása szerint ő is jól érzi magát velem és elhiszem neki mert érzem, hogy szeret. Nagyon örülök mert az elején is jó volt a kapcsolatunk de azt érzem, hogy hónapról hónapra egyre jobb, hiába telik az idő. Tényleg nagyon boldogok vagyunk. És egyszer sem éreztük még, hogy a korunk miatt bármi probléma lenne közöttünk. Ő nem atyáskodik felettem, nem parancsolgat, nem használ ki. Neki már volt előttem két kapcsolata de egyik sem tartott sokáig. Én pedig szeretnék úgy élni, hogy egész életemben csak egyetlen férfit szeressek. Vele tervezem a hátralévő életemet és eddig nagyon jól haladok az ő segítségével. Úgy gondolom lelkileg felnőttem hozzá, neki pedig kicsit hamarabb kellett felnőnie sajnos (bár nézőpont kérdése, talán emiatt olyan amilyen).

Bocsi a hosszú sorokért, nem tudom mennyire kaptál választ a kérdésedre :)

Nagyon sajnálom a nagyszüleidet! :( De csodálom is őket, hiszen nagyon sok mindent élhettek meg együtt. Biztos nagyon rossz most a mamádnak és szerintem most lenne a családjára a legnagyobb szüksége. Hogy őszinte legyek, szerintem a fájdalmán nem fog enyhíteni de legalább érzi a szeretetet és, hogy nincs egyedül. Beszélgessetek vele sokat bármiről, ha sírnia kell akkor hagyjátok sírni. Nem jó ezt látni de így legalább nem tartja magában. Kitartás a családnak!

2017. máj. 2. 14:10
 4/5 anonim ***** válasza:

Ugyanezt megkérdeztem nagymamámtól, mikor papa meghalt. Azt mondta, úgy, hogy ő elsősorban különálló ember, nem csak a másik férje-felesége. Nagyon hiányzik neki papa, de hihetetlenül bölcs belenyugvással kezeli. Ez most talán keményen hangzik, de igaza van, nem szabad társfüggővé válni és elveszíteni önmagadat, akármennyire szereted is a másikat.

Offtopic, de miért nem hívjátok át a bácsit sütizni? Biztos jól esne neki, és néhány idős ember érdekes dolgokat tud mesélni régről (én anno dolgoztam szociális ápoló mellett, és volt, aki elmesélte, milyen volt orosz hadifogságban, milyen volt a csengőfrász, '56, stb.)

2017. máj. 2. 14:45
 5/5 anonim ***** válasza:
#3: Teljeskörű választ kaptam! :) Tetszik a hozzáállásod. A korod belieknek jó példa lehetnél.
2017. máj. 2. 15:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!