Ijesztgettek valamivel a szüleitek gyerekkorotokban, ha rosszak voltatok?
Engem a bákásszal és a zsákos emberrel riógattak, hogy ha nem viselkedek elvisznek magukkal.
Titeket?
Ha én rossz voltam, csak elmagyarázták, hogy milyen helytelenül viselkedtem és ilyet többet ne csináljak.
De arra emlékszem, hogy amikor megjelentek az akciófigurák Mo.-on, szerettem volna egyet venni (egy szörnyet) a zsebpénzemből. Akkoriban kb. 200-300 ft-ba kerültek. Anyám nem örült ennek és azzal ijesztgetett, hogy ha ilyen játékot veszek, az széttép engem.
"Nekem is mondtak ilyet, hogy elvisz a bákász. Azóta sem tudom, hogy az mi lehet :D"
Egyik barátnőmet is ezzel ijesztgették, de nem ijedt meg, mert fogalma sem volt arról, hogy mi az :D:D Felnőttkorában megnézte a neten s ezt találta:
"A Magyar néprajzi lexikon szerint a bakarasznyi ember „bakarasznyi magas, hét sing szakállú, kapanyélf…ú emberke, törpe, rosszindulatú mitikus mesealak, a hős legfőbb ellenfele, a királykisasszonyokat vagy égitesteket rabló sárkányok apja.”. A bakarasz a hüvelyk- és a mutatóujj közötti távolságot jelölő népi hosszmérték, átvitt értelemben kicsi gyermeket jelent."
"kapanyélf…ú emberke"
Oké. :D
Azta! Még jó, hogy nem tudtam, hogy mi az :DDD
Azért ez a "kapanyélf…ú " elég ijesztő :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!