Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért utálják a romák a...

Miért utálják a romák a 'cigány' szót?

Figyelt kérdés

Nem azért teszem fel a kérdést, hogy provokáljak másokat! Csupán az érdekel, hogy a romáknak mi a bajuk ezzel a szóval. Sokszor hallottam már, hogy ők azzal vágnak vissza, hogy ,,XY magyarok!''. Ez persze az XY magyarokat nem zavarta, mivel azok... De a cigányok is cigányok, akkor miért baj, ha ezt mondják, miközben csak hallják, hogy ,,cigány'', nem pedig trágárkodva odaszólnak nekik. Ők miért mondhatják, hogy magyar?

Sőt, egyes roma származásúak még azért is felkapják a vizet, ha a roma szót hallják. Akkor most soha semmilyen jelzővel nem lehet illetni őket?

Nyilvánvalóan nem az a bajuk, hogy ők cigányok, mert egymás között mondhatják.

Tehát a magyarok nevében kérdezem: Tisztelt romák! Hogyan szólítsunk benneteket?

2016. jún. 23. 16:43
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
Háát, tudod, kérdező, ha a társadalom peremén élsz csak azért, mert születtél valamilyen rasszba, akkor ugrasz már mindenfélére, és nehezen tudod megkülönböztetni, ki mit mikor és milyen hangsúllyal mond neked.
2016. jún. 24. 14:22
 22/29 anonim ***** válasza:
Igazából csak akkor utálják a cigány szót, ha kötekedésre, balhéra kell egy ürügy nekik. Amúgy nem sértődnek meg rajta (ha épp nyugisak), sőt, a cigány a cigányt elég rendesen tudja cigányozni, simán használják ők is szitokszóként.
2016. jún. 24. 14:46
 23/29 A kérdező kommentje:
Az igaz, csak erre a legtöbben egyből felkapják a fejüket, ha meghallják normál hanglejtéssel, hangerővel, mindennel a szót. De ismerek olyanokat, akik egyáltalán nem nyavalyognak érte... Érdekes...
2016. jún. 24. 14:50
 24/29 anonim ***** válasza:
A két ujjunk se egyforma... (ezt pont cigányoktól tanultam) Hogy reagálna már két ember mindig ugyanúgy ugyanarra?
2016. jún. 24. 14:59
 25/29 anonim ***** válasza:

A néger szó az afroamcsikra egyáltalán nem sértő.... nem a phaszt nem, probald ki, menj oda egy fekahoz es mondd neki, hogy figyelj neger testverem... lekaszalja a nyakad

a neger/n.gger szot ok a rabszolgatartassal kapcsoljak ossze es ezert nagyon haragszanak ra

2016. jún. 24. 22:40
 26/29 anonim ***** válasza:

Az afro-amerikaiakra nézve azért sértő a n*gger stb. kifejezés, mert ezt a rabszolgatartók aggatták rájuk. Nagyon sokáig egy szitok szó volt és egyfajta lenézést párosítanak hozzá a mai napig.

Egy ideig dolgoztam Amerikában egy turnén és eszembe sem jutott sem feketének, sem n*ggernek, sem hasonlónak hívni őket, mivel ők sem úgy aposztrofálják a fehéreket, hogy "te, fehérke".

A melegeknél pedig a b*zi nem szitok szó. Illetve már egyre kevesebbüknél. Indult is egy kampány emiatt. Rengeteg meleg használja ezt a szót. Nekem az bevált, hogyha ők használják magukra, akkor én is használhatom rájuk.

A romákkal más a helyzet. Ők különböző csoportokat különítenek el maguk között. Egyes csoportok elfogadják a cigány kifejezést, mások nem. Nem lehet tudni, hogy melyiknek mi esik rosszul. Mondjuk engem is zavarna, hogyha rám csak úgy odavágják "hiszen magyar vagy", mintha ez lenne a legfőbb megkülönböztető jegyem.

2016. jún. 25. 20:47
 27/29 anonim ***** válasza:
Mert cigányok. Ezeket zavarja, ha te lecigányozod őket, de ezek nyugodtan mondhatják a magyarokra, hogy raklók, parasztok, stb. /Szándékosan írtam, hogy ezek./
2016. jún. 26. 14:51
 28/29 anonim válasza:
A cigok azert kapjak fel a vizet ha lecigozod oket mert szegyellik a sajat fajukat...nm egy cigannyal talalkoztam aki letagadta a ciganysagat ...szanalmasak vagytok cigok
2016. jún. 26. 14:54
 29/29 anonim válasza:
Én ismerek olyan romákat akik rendesen elvállalják,hogy ők cigányok és szólithajuk is annak,sde vannak olyanok is akik letagadják,hogy cigányok és ha valaki a cigány szót használja akkor egyből az anyád a cigány visszaszólást kapom.
2016. jún. 27. 17:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!