Egy adott társadalmi rétegből nehéz kitörni?
Minden rétegből van átjárás, igaz tenni kell azért hogy átléphess, magától nem fog menni.
Egy gazdagnak célszerű ha szegény szeretne lenni pl elkártyázni a pénzt és akkor mehet lejjebbi rétegbe, egy szegényebbnek pedig leginkább a tanulás esetleg a bűnözés marad, ha úgy dönt szeretne feljebb menni.
Kitörési lehetőség mindig van és ezt a kérdező sem vitatta.
A nagy átlag viszont valóban ott marad, ahova született. Azt tapasztalom, hogy az otthonról hozott gondolkodásmód az, ami ezt fenntartja. Az egyik sztereotípia szerint a szegények úgy gondolkodnak, hogy a gazdagok -és egy nagyon csórónak még a középréteg is "gazdag"- csakis csalással lehetnek gazdagok, mi viszont tisztességesek vagyunk.. Aki így gondolkodik esélyt sem ad arra, hogy kitörjön a gyereke. Az is lehet, hogy a gyerek tanul, de nem fogja meg a lehetőségeket, hátha azok nem tisztességesek. A másik sztereotípia a gazdagsággal, hogy a gazdag mindent megtehet. Ő viszont azt tanulta, hogy neki csak kevés dolog jár. És bár álmodozik, de fél is attól, hogy "bármit" megtegyen.
A középréteg lenézi a csórókat - leginkább, mert fél tőle, hogy az lesz valami katasztrófa miatt- és fél a gazdagoktól- mert sokszor függ tőlük. Ezzel a félelemmel már meg is akadályozta magát, hogy jobb legyen neki.
A gazdagok meg -hacsak nincsenek elkényeztetve és burokban nevelve- megtanulják a "gazdag gondolkodásmódot".
Mi most jópár lépcsőt estünk és őszintén szólva amikor barátkozunk azokkal akikkel most vagyunk anyagilag egy szinten igen nehéz kommunikálni amint anyagiakról van szó. Nem is értik sokszor, hogy miről beszélünk.
Vagy párkapcsolat. A tesóm meghívta a csajokat. Vagy nem mernek egy pogácsát se kérni nehogy vissza kelljen hívni a másikat (miközben minden hétvégén magának fizeti a bulizást), vagy a normális vendéglátás után két szem mini fornettit kapott reggelire. Sokan nem értik az emberi kapcsolatok fontosságát, működését.
A szülők mintegy beprogramozzák a gyerekeket. Itt is látom gyakorin, jó példa a 3. válaszolóra a 4. El sem tudta képzelni, hogy a 3. nem úgy értette, hogy menj el egy multihoz. Mindenkinek -igen, nekem is- be van valamire szűkülve a gondolkodása és ez alapján asszociál valamire, ítéli meg a másikat. Ha ezen tud változtatni és kinyitja a világát akkor változhat a mentális után a valódi is. A legtöbben azonban ezt nem teszik meg. Néha azt se tudják, hogy ez lenne -legalábbis az egyik- "kulcs". Ezen kívül ott van a napi lustaság. Jó ez így, meg a hit, hogy majd egyszercsak jön valami külső jóság amitől milyen klassz lesz.
Persze, hogy nehéz kitörni a szüleid társadalmi rétegéből. Ha ügyvéd szüleid vannak, akkor otthon a polcon a törvénykönyvek vannak, ha tanárok a szüleid, akkor a társadalomról vagy a természettudományról szóló könyvek vannak a polcon, ha földművelők a szüleid, akkor meg vetőmagok vannak a polcon.
Félreértés ne essék, nagyon becsülöm és tisztelem a földet művelőket. Hobby kertészként pár 100 m2-en gazdálkodok, és szakértelmet, meg fizikai állóképességet igénylő, tiszteletre méltó feladat.
Ami miatt a bevezetőt írtam, annak az az oka, hogy megértsd, nehéz úgy célokat kitűzni, ha nincs is rálásod a dologra. Nem tudsz róla kérdezni a szüleidtől, nem tudod otthon a polcról levenni a könyveket. Ugrás az ismeretlenbe.
Albert Schweitzerrel értenek egyet, aki azt mondta:
"Az emberek nevelésére a személyes példamutatás nem a legjobb módszer - hanem az egyetlen!"
Szóval akaratlanul is azt a mintázatot követed nagy valószínűséggel, amit a szüleidről kopizol. Azt látod, azt fogadod el, azt érted meg.
Persze kivéve, ha van például egy szenzációs fizika tanárod, és bár a szüleid könyvelők, te mégis úgy érzed, hogy te fizikus leszel. Ehhez kell valami erős és hiteles impulzus az életben. Ha ez nincs meg, a szüleid "kasztjában" maradsz.
Hagyjuk már a süket dumát. Mindenki nyomja a tv-ben jól betanult maszlagot az élet pedig nem ilyen.
Érettségi után 2 évet csesztem el az életemből környezetvédelmi technikus képzésre, mert akkor azt mondták, hogy a környezetvédelem fontos, meg a jövőben fellendül és zsírosra kereshetjük magunkat fele.. Fellendült? Nem. Keresik az ilyeneket? nem. soha nem tudtam benne elhelyezkedni, pedig volt hogy ingyen is bevállaltam volna 1-2 munkakört, hogy tapasztalatot szerezzek, és így se kellett senkinek!
Aztán tanultam mást. Egészségügy, gyógymasszőr. Be volt állítva hiányszakmának. 1 év volt, 1 millám ment rá, 40 ember közül az én vizsgám 995os lett, a második a sorban csak 78%ot tudott összehozni. És mentem vele valamire? Bruttó 130-150e-rel szúrják ki a szemem alkalmazottként 5*os szállodába, ahol még a tárgyalóképes nyelvtudást is elvárják! vagy lehetek kényszervállalkozó, szépségszalonban helybérlettel havi szinten minimum 100e es kiadással.
Szóval rengeteg olyan dolog van, ami nem az emberen múlik, hanem olyan tényezőkön, amikre nincs kihatással. Pl hogy kiszórattam Budapesten 80ezer szórólapot 4 féle stílusban, amit profi marketinges csinált 1 hónap alatt.. és lett belőle 6!!! vendégem! Meg se kell említenem, hogy a marketinges árát + a szórólap költségét se hozta vissza az a 6 ember, nem beszélve az én megélhetésemről és költségeimről. Akkor még a profitot nem is említettem.
Szóval könnyű osztani az észt, hogy menjél tanulni. A többség úgyse megy vele semmire, még akkor sem, ha tényleg szeretné is tudja is csinálni.
Sajnos igen, általánosan elmondható, hogy nehéz kitörni az az alsó rétegből, szociológián is volt róla szó. Nem lehetetlen, de nehéz és az általános az, hogy egy szegény nem lesz később sem gazdag.
Erre egy példát is olvastam valahol, amikor a tanár erről beszélt a tanulóknak. Kihelyezett egy kukát az osztály elé. Az osztály tagjainak bele kellett találnia az előttük lévő kukába egy galacsinnal.
Az első sorban ülőknek volt a legkönnyebb a helyzete, ők találtak bele a legtöbben, középső részen sem volt rossz arány. A végén viszont már csak kevesen találtak bele a galacsinnal a kukába. Ilyen ez az életben is. Ha jó helyzetben vagy (gazdagnak születtél, vagy jómódú családba) sokkal könnyebb helyzeted van és sokkal valószínűbb, hogy jól boldogulsz az életben, míg ha hátul vagy (szegényebb réteg) már sokkal nehezebb célt érni. De nem lehetetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!