Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ránézésre meg lehet állapítani...

Ránézésre meg lehet állapítani valakiről, hogy faluból vagy városból jött?

Figyelt kérdés
Szóval ha én faluból bemegyek egy nagyvárosba pl. akkor az ottaniak látják rajtam, hogy falusi vagyok? Csak kíváncsiságból kérdezem
2015. aug. 29. 21:26
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Városiak akik azt írták, hogy meglehet beszédből különböztetni a falusiakat,hogyan kell?:D

Én falusi vagyok de sokat járok Pestre,szinte az összes haverom Pesti és járunk bulizni is,egy csomószor amikor találkoztam ott valakikkel azt kérdezték hogy hányadik kerületbe lakok,szóval ők nem tudták megállapítani,ti hogy tudjátok?

2015. aug. 30. 15:41
 12/19 anonim ***** válasza:
11, ne mondd már hogy nem hallod a különbséget. Tájszólás, "dallamos" beszéd, más szóhasználat stbstb. Ha megkérdezik, hogy melyik kerületben laksz, gondolhatják azt is, hogy nemrég költöztél Bp-re, nem feltétlenül jelenti, hogy nem hallják a beszédeden hogy falusi vagy.
2015. aug. 30. 19:36
 13/19 anonim ***** válasza:
12. Mert szerinted minden falusinak van tájszólása?És mi köze van a tájszólásnak ahhoz hogy valaki falusi vagy városi?A szegediek is tájszólással beszélnek,meg mi az hogy dallamos beszéd?:D Sokkal választékosabban beszélek mint a legtöbb ember :D Amiket írtatok indokok azok csak sztereotípiáknak tűnek nekem.
2015. aug. 30. 23:16
 14/19 anonim ***** válasza:

13, én még nem találkoztam olyan vidékivel, akinek ne lenne tájszólása, vagy ha úgy tetszik, ízes beszéde. Írásban nehéz lenne bemutatni neked, hogy milyen a dallamos beszéd, de szerintem sejted. Igen, a szegedieknek is van, én itt kicsit rosszul fogalmaztam, mert tudod, ,,a bunkó budapestinek csak főváros és vidék létezik".

Sztereotípia inkább az, hogy azt mondod, hogy egy vidéki sokkal választékosabban beszél.

Amúgy nem mondtam, hogy rosszabb/jobb egyik vagy másik ember, azt sem, hogy a tájszólás baj lenne. Minden ország más-más területein máshogy beszélnek, szerinted Magyarország kivétel, szerintem nem.

2015. aug. 30. 23:53
 15/19 anonim ***** válasza:

Én nem írtam, hogy egy vidéki sokkal választékosabban beszél,hanem azt, hogy én beszélek sokkal választékosabban mint egy átlagos ember,legyen vidéki vagy pesti.

De szerintem akik pest közelébe laknak azok pont úgy beszélnek mint a pestiek,és a többi városba/faluba azért beszélnek tájszólással vagy más stílusba mert más terület és más nyelvjárás alakult ki.

2015. aug. 30. 23:58
 16/19 anonim ***** válasza:

Ja, bocs, rosszul olvastam :D

Igazából Bp külkerületeiben is már máshogy hangzanak a dolgok, mint a belvárosban, a környező városokban pláne. Ez már nagyon szőrszálhasogatónak tűnhet, de ez van. Mindenki úgy beszél, ahogy tud.

2015. aug. 31. 00:37
 17/19 anonim ***** válasza:

Bocs, de olyan magyartalan, ronda beszédet, ha úgy tetszik, pesti "tájszólást", amit én némelyik tősgyökeres fővárositól hallottam, ritkán találni...

Egyetemen volt jó néhány falusi évfolyamtársam, egyiknek sem volt tájszólása. Sőt, anyósomnak sem, pedig ő ízig-vérig falusi parasztasszony volt, Isten nyugosztalja. 2-3 jellegzetes szóhasználata volt a családnak, ami viszont az egész megyére jellemző, várositól ugyanúgy hallottam.

Nagy része tényleg sztereotípia annak, amit a falusiakról mondanak, a megjelenés, beszéd sokkal inkább ízlés és intelligencia kérdése, mint származásé. Ugyanúgy találsz városokban is prosztót, ahogy falun ízlésesen öltöző, művelt embert, elmosódnak ezek a határok a betelepülések, kiköltözések, iskoláztatás miatt (is.)

2015. aug. 31. 00:50
 18/19 anonim ***** válasza:
16. Igazából mindenki úgy tanul meg beszélni ahogy hallotta a környezetébe,és ez mindenhol eltér minimálisan,de nálunk ez még nem is olyan vészes,az amcsiknál már nagyon durva eltérések vannak
2015. aug. 31. 00:58
 19/19 anonim ***** válasza:

Akkor kezdem azzal, hogy egy szóval sem hoztam összefüggésbe a tájszólást az intelligenciával, választékossággal, prosztósággal.

Fel lett téve a kérdés (ugyan nem a kérdezőtől), hogy egy városi honnan hallja a beszédből, hogy a másik vidéki. Gondolom, a kérdés válasz reményében lett feltéve, hát nagy vonalakban összefoglaltam, hogy én honnan hallom, ennyi. Nem tudom, melyik mondatomból szűrted le, hogy én butábbnak, bunkóbbnak, rosszabbnak tartom azt, akinek tájszólása van.

2015. aug. 31. 01:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!