A Magyarországon élő külföldiek, akik csak angolul beszélnek, hogyan rendelnek étteremben, fagyizóban, kisboltban pl?
Egyik barátom "kedvenc" példabeszéde:
-ha kimegyek Angliába, mindenki elvárja, hogy tudjak angolul.
(nehogymá' a helybéli igazodjon hozzám, az idegenhez)
-ha idelátogat hozzánk egy angol turista, elvárás, hogy a saját nyelvén tudjunk vele szót érteni.
(nehogymá' a kedves vendég kerüljön kellemetlen helyzetbe)
Na most akkor.......?? ;)
Szerintem meg nem kene keverni a nacionalizmust a muveletlenseggel, mert ha valaki egy nyelvet sem beszel az az.
Es a francia miert kulonb? Sokaig az toltotte be az angol szerepet europaban, akkor most azt utalnad ennyire. A francia se tanul mas nyelvet, kepes a magyar patikaban is franciaul kerni a gyogyszeret (lattam mar ilyet), szerinted ez mennyire normalis?
Akkor most melyik is a lehetetlen keres, tanulja meg mindenki a szolgaltatoiparban a munkajahoz szukseges kifejezeseket az osszes nyelven, vagy tanulja meg a kozos nyelvet?
Szoval ha te kulfoldre mesz nem eleg, hogy a szallasra, az utazasra, az etelre, a szorakozasra, de meg nyelvkonyvekre is koltesz? Tegyuk fel, ha az okostelefonok kora elott is utazgattal, akkor meg szotarakat is vettel? Ha kimesz Azsiaba, akkor elotte megtanulod a kiniai/stb. Abc-t is, hogy meg tudd erteni az osszes kiirast es figyelmeztetest? Ha baleset er vagy buncselekmeny, akkor a tanuskodas es a per elott megtanulod a jogi szaknyelvet is? Ha az autod, mobilod, akkor a muszaki szaknyelvet?
Kedves gondolat, csak tokre nem mukodik a gyakorlatban...
Egyebkent szerintem meg tok ciki, hogy ha nem beszelsz se angolt, se nemetet, akkor a harmadik kerdes az lesz, hogy magyar vagy?...
A kérdés nem a turistákról szólt.Mint írtam a turista az tipikusan adott helyekre megy ahová a többi turista is,és ezeken a helyeken tudnak is nyelveket az alkalmazottak. Ha rendőrségi bírósági ügybe keveredik akkor kirendelnek tolmácsot,minden fejlettebb helyen ,szóval ez se jó példa.Ha lerobban a kocsija akkor meg így járt ,csúnyán le fogják húzni pénzzel...
És igen, ha valahová élni megy akkor tanuljon nyelvet,vigyen szótárat stb ,ne a kisboltba meg a patikában óbégasson angolul. A világ nagyobbik felének nem anyanyelve sem az angol sem a német és még csak nem is a legtöbb ember által beszélt nyelv ,szóval ha én kimegyek külföldre ,akkor nem várom el hogy magyarul szóljanak hozzám tehát ők se várják viszont ugyanezt.
A legtöbb étteremben tudnak azért angolul az ott dolgozók, ha mást nem, az alap dolgokat, pl. ételek neveit (hiszen 90%-ban le is van írva idegen nyelven). Meg azért manapság, főleg nyáron, a legtöbb ilyen fagyizó, Meki stb. helyen inkább diákokkal, egyetemistákkal dolgoztatnak, ott meg nagyobb eséllyel van nyelvet beszélő a pult mögött (legalábbis fagyizónál a picit elegánsabbakat értem, nem a Piri mama jellegűeket). Aztán az itt élő külföldi egy idő után beletanul a magyarba, hogy tudjon olyat kérni, amilyet akar (én anno 9éves Olaszországban megtanultam egy csomó gyümölcs nevét, mert annyit fagyiztam :D).
Ahol meg nem, ott activity. Én is voltam már olyan helyen, ahol nem beszéltem nyelvet, a kiszolgáló személyzet sem értett angolul, és rendelni kellett. Rámutatunk a cuccra, számmal megmutatjuk, mennyit kérünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!