Miért kárörvendenek az emberek? Próbáltam keresni tanulmányokat ebben a témában, de nem nagyon találtam. Miért nevetünk valakink aki elesik, megüti magát stb. ahelyett hogy sajnálnánk? Miért ez az első reakciója a legtöbb embernek?
Én azért nevetek másokon, mert:
a) ők is nevetnek rajtam
b) akkora blfzsok hogy az csak na...
https://www.youtube.com/watch?v=55fzXL3uc1s
Schadenfreude making me feel glad that i'm not you!
Szerintem ez összefoglalja.
Neten vannak róla tanulmányok, ha angolul tudsz pont erre a csodás szóra keresve meglelheted őket :D
De amit olvastam valóban az a lényege, hogy örülünk, hogy nem velünk történnek a dolgok. Vagy úgy gondoljuk tudat alatt, hogy a másik bénázása nekünk előnyünkre válhat.
Az internet szerint az alacsonyabb önbizalommal rendelkezők nagyobb eséllyel éreznek kárörömöt, mivel az is megerősíti őket, hogy jobbak valamiben másoknál.
Amúgy mindenki érzi, de a pszichológusok szerint csak akkor okoz problémát, ha a káröröm semmi empátiával nem társul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!