Sikerül elhelyezkednem? Milyenek a kilátások?
20 éves vagyok 3 hónap múlva egy CO hegesztő tanfolyammal ami szakmunkás bizonyítványt és minősítést is ad összesen 5 hónapos tanfolyam viszont ugye munka tapasztalatom az 0 .
előre is köszi .
Hasonló cipőben, csak abban a szerencsés (és nehéz) helyzetben vagyok, hogy általános hegesztő tanfolyamot nyomok munkaügyin keresztül, ami TIG, MIG/MAG, MMA és gázhegesztésből ad ilyen alap, soha el nem évülő uniós minősítést. Nálunk irgalmatlanul komolyan meg akarják tanítani ezt azoknak, akik meg akarják tanulni. Tehát azt tudom javasolni, amit én is csinálok: 100% tudást szerezni. Ez egy soha vissza nem térő alkalom. Igaz, én szeretem a vasas munkát, és szeretek hegeszteni is, amellett, hogy nullának mondható tapasztalatom van benne, főleg az itt tanultak tükrében. :)
A környéken fogok elhelyezkedni bérigény nélkül, gyakorlatszerzés céljából, és tanulom a rettenetes német nyelvet, miközben az angolt tudom már... Ugye mostanság inkább a német hiányolja a jó szakembert, hátha nem lesz akkora vándorlás... A mi csoportunkból kábé én egyedül akarok menni és maradni (tehát nyelvismeret és szakismeret a tőlem telhető legkomolyabb szintre fejlesztve, főleg a szakma persze), gondolom túl nagy konkurencia jó két év múlva se lesz nekünk.
MIG/MAG eljárásban legjobb, ha beszerzel legalább egy PA BW és FW minősítést a "hagyományos", fizetős-elévülős fajtából is. A munkahelyek legalább 90%-ban vízszintes tompa- és sarokvarrat készítésére törekednek, a komolyabb pozíciókra megvan az emberük, aki nem ritka, hogy kevésbé jó sima PA-ban.
Ezzel az EU-s minősítéssel együtt, amit kapunk, kitalálták azt is, hogy a klasszikus minősítés 0 gyakorlattal is elvégezhető legyen. A mi sulink ebben is vizsgaközpont, csak a pénzt kell kölcsönkérned valahonnan, és mehet az elfogadott minősítés megszerzése is. Persze ahhoz azért sok lemezt le fogsz élezni a gyakorlaton, és nem biztos, hogy célszerű azon törnöd a fejedet, hogy hogy is kéne elkéredzkedni egy órával hamarabb, meg ilyesmi...
Ha nem nagyon foglalkoznak veletek, akkor is próbáld kihozni a legtöbbet a dologból. Ha megszereted és valaha is jó leszel benne, az elméleti alapok is szilárdak, és boldogulsz a lakatosmunkával gond nélkül, mellé természetesen rajzolvasásban is sziklaszilárd vagy, akkor lehet "biztos" állás belőle, és ha mondjuk becsődöl alattad a cég, akkor is valószínűleg könnyen el tudsz helyezkedni újabb "biztos" állásban vele, valószínűleg nem messze az otthonodtól. A fizetés nyilván ott töltött időtől, a munkád megbízhatóságától, és persze a búrád szerethetőségi fokától függ hosszabb távon, az induló bér országrészenként egészen eltérő lehet. És amint elég a nyelvismereted egy önéletrajzra és a sima meg a szakmai párbeszédre, akkor megnyílik a viszonylag jó életszínvonalhoz vezető út. A hegesztő szakma, különösen a CO, eléggé a legteteje egy pár éve, és a tendencia csak nő, ki tudja, meddig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!