Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Más is van, aki állandóan azt...

Más is van, aki állandóan azt érzi, ő nem oda tartozik, ahol él?

Figyelt kérdés

Falun felnőtt, fiatal nő vagyok. Kicsi korom óta különbözöm az itt élők nagy részétől, már óvodában is megjegyezték az óvónőim. Különböztem a korombeliektől, a családtagjaimtól, a falubeliektől. Nem értem, hisz mindig is falun éltem, a semmi közepén, tipikus falusi környezetben. A testvérem ugyanúgy, ugyanott nőtt fel, mint én, ő mégis olyan, mint ők, nem különbözik az átlag falusi fiataltól, ellenben velem (egyébként ezt már többen megjegyezték nekem mások is, én mennyire más vagyok a családtagjaimtól, régi barátaimtól), és én is érzem. Megtanultam megérteni a falusi magyar embereket, együttélni velük, de rosszul érzem magam itt, és a legrosszabb, hogy a családom ezt nem érti meg (ahogy a páromé sem). Azt akarják, sőt erőltetik, hogy Magyarországon maradjunk, pedig nem szeretnék a környéken maradni (ha Magyarország, akkor is nagyvárosba mennék, ami messze van tőlük). Sokszor, részben emiatt, úgy érzem, a családom is idegen, akik nem ismernek engem és sosem beszélhetek nekik arról, ki vagyok és mit szeretnék az élettől, és nem tartozom közéjük, ahogy a testvérem.

Az egyetemen kicsit jobban éreztem magam egyébként, de az sem volt az igazi, onnan is kilógtam kicsit (már akkor is külföld felé húztam, külföldi ösztöndíjért hajtottam 2 évig, amit megkaptam, mások meg azt sem értették, miért jó ez nekem).

Leginkább külföldre mennék, egy messzebbi országba, ami kicsi korom óta nagyon vonz, évek óta arra gyűjtök, hogy mehessek oda nyaralni is (több hétre szeretnék), kicsit feltérképezni a terepet, mielőtt kiköltöznék. Imádom a nyelvüket, a kultúrájukat (bár van olyan is, amit nem szeretek, szóval nem teljesen rózsaszín ködben élek). Ez tölti ki a gondolataim nagy részét, hogy mikor mehetek már el innen, mikor érkezik el az az idő, mikor már csak egy rossz emlékként gondolok a környéken töltött időre. Évek óta tanulom a nyelvüket, minden nap olvasgatok az adózásról, iskolarendszerről, egészségügyről, vásárlási lehetőségekről stb., szinte másra sem tudok gondolni, néha már úgy érzem, a barátomnak elege van már az ország nevéből is, annyit hajtogatom, hogy majd ha sikerül kiköltöznünk, így meg úgy. Azt szeretném, ha a leendő gyerekeim ott születnének, ott nőnének fel és oda tartoznának, azt a nyelvet beszélnék... stb. Kicsit úgy érzem, mintha ott enyhülne ez az "én más vagyok, én nem tartozom ide" érzés. Egy külföldi nagyvárosba talán jobban beleillek (ahol tanultam külföldön, ott is enyhült kicsit ez az érzés, most is rendszeresen visszajárok oda, nagyon szeretem, részben pont ez az érzés hiánya miatt :)). Sokszor, komolyan, a környékbeli, falusi magyarok sokkal inkább néznek különcnek (gyakran kb. mintha valami ufó lennék itt, úgy érzem magam), mint egy külföldi a saját hazájában, úgy, hogy akcentusom van. Az életfelfogásom, a stílusom, az értékrendem sokkal inkább hasonlít egy nyugat-európairéra (főleg a déli népekére), talán ezért is különbözöm ennyire az itteniektől.

A kérdésem az lenne, hogy más is érzi így magát, hogy ő nem ide, hanem egy másik helyre, városba, országba tartozik? Más is képes lenne feladni a családját, a barátait, a munkahelyét, szinte bármit azért, hogy végre megtalálja a helyét? Hogy végre valahol otthon lehessen, ha az már nem az a hely, ahol felnőtt? Vagy ha itt nem érzem itthon magam, már sehol sem fogom (hozzáteszem, külföldön sincs honvágyam és hamar megértetem magam a külföldiekkel, sőt hamarabb mint a magyarokkal, de ettől még lehetséges...).

2014. júl. 27. 16:11
 1/5 anonim ***** válasza:

Nekem megmondták a szüleim kerek perec, hogy ha van eszem tanulok és kimegyek külföldre.

Szerintem a te falud népe csak ostoba és irigykedik amiért te sokra viheted. Remek ötlet, de ha nem mész ki talán évek múlva már te is azt fogod sulykolni a gyerekedbe, hogy maradjon.

Én is szívesen mennék másik országba (nem európán belül mert ha nem a GDP-t nézzük szinte ugyan az mint Magyarország). Számomra az éghajlat, földrajzi adottságok valamint olyan hobbi és munka vonz ami miatt magyarországon csak kinevetnek.

2014. júl. 27. 16:23
 2/5 anonim ***** válasza:

Hát menj, ne tartson vissza semmi.

Én meg úgy érzem, hogy ez az egész civilizáció idegen a számomra. Sajnos nincs se űrhajóm, se időgépem, hogy lelépjek onnan, ahol rosszul érzem magam.

2014. júl. 27. 16:25
 3/5 A kérdező kommentje:
Nekem az idővel nincs bajom, a társadalmi normákat, értékeket is el tudom fogadni (úgy ahogy), csak sokszor úgy érzem, rossz környezetbe születtem. Ha valaki elbeszélget velem vagy meglát valahol, meg nem mondaná, hogy egy Isten háta mögötti kis faluból jöttem, olyan emberek közül, amilyenek errefelé élnek. Meg nem mondaná senki, hogy a nagyszüleim 4 meg 6 általánossal rendelkeztek és szerintem aligha hallottak angol wc-ről vagy zuhanyzóról, de pl. a családból nincs senkinek diplomája (sőt valószínűleg nem is lesz a következő - még meg nem született - generációig), 90%-uknak még érettségije sincs. Az egyik testvérem játékgépfüggő, a másikuknak drogproblémái voltak,
2014. júl. 27. 17:21
 4/5 A kérdező kommentje:

Elnézést, véletlenül elküldtem. Szóval elég érdekes környezetből jöttem, amit részletezni hosszú lenne, bár szerintem mindenki ismeri, mi megy ebben az országban vidéken. Nem érzem jól magam a falusiak közt, édesapám köztisztviselő, de még a falusi rendezvényekre sem megyek ki, mert legszívesebben 5 perc után menekülnék az itteni emberek közül. De hasonlóak a párom családjában is néhányan, velük is tartom a távolságot. Ha a gyerekeim rám fognak ütni, ők is ugyanilyen idegennek fogják magukat érezni a saját nagyanyjukkal, mint én édesanyámmal vagy a párom anyjával. Ezt sem akarom, ez olyan érzés, mintha valami csodabogár lennék anyám számára, akit nem tud úgy szeretni, mint a rá sokkal jobban hasonlító testvéremet. Akkor inkább maradjanak meg a évi 1-2 hétre nagyszülőknek, a gyereknek lehet ez még egészségesebb is, minthogy olyan csodabogárként érezze magát, mint én.

És igen, a másik, hogy ha én nem lépek, a gyerekem fog. Ha az én szüleim nem veszítenek el engem, én fogom az én gyerekem (vagy az unokám). És ahogy én hibáztatom a szüleimet (mert a szüleim a rendszerváltás előtt szökni akartak innen külföldre, amiből komoly rendőrségi ügy lett, de mikor szabad lett az út, már nem mentek), úgy lehet, az én gyerekem majd engem fog, hogy miért voltam gyáva ahhoz, hogy megvalósítsam az álmaim. Kinn kettős anyanyelvű lehetne, egy világnyelvvel (plusz a magyarral), egy fejlett, jó klímájú, csodálatos országban. Ahol remélhetőleg nem verik meg 8 évesen az óvodában a cigánygyerekek, mint anno engem.

2014. júl. 27. 17:32
 5/5 anonim ***** válasza:

Kérdező, mintha a számból vetted volna ki a szót..minden, amit leírtál! Pontosan ugyanígy éreztem én is, csak nekem párom sem volt. Mindig is tudtam, hogy én nem arra a helyre tartozom, nagyon rossz volt, nem értettek meg az emberek. :/ Szerencsére néhány éve elköltöztem külföldre, itt nagyon boldog vagyok, azonnal megtaláltam a helyem, megértenek az emberek, vannak barátaim, akik igazán ismernek stb. Soha nincs honvágyam, nem hiányzik semmi otthonról. Nem a saját nyelvemen fejezem ki magam, és mégis közelebb tudok kerülni az emberekhez, szóval hülyeség az, hogy a nyelv bármi akadályt jelenthetne.

Menj te is arra, amerre a szíved húz, hidd el, ott sokkal boldogabb leszel! Sok sikert! :)

2015. febr. 27. 10:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!