Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » A Dóri vagy a Dorka a jobb...

A Dóri vagy a Dorka a jobb becézése a Dorottyának?

Figyelt kérdés
2014. júl. 4. 12:00
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

A képzett, becézett és rokonnevei között is vannak szépek, szóval van miből válogatni :)

A Dorottya női név a görög Dorotheosz név latinos nőiesítésének, a Dorotheának a magyarosított alakja. Jelentése: Isten ajándéka.

Egy legenda szerint a név úgy keletkezett, hogy egy ókeresztény lány apjának a neve Dorus volt, az anyjáé Thea, és kereszteléskor ebből a két névből alkották meg a lány nevét, így jött létre a Dorothea.

Dolli: a Dorottya angol megfelelőinek önállósult beceneve.

Dóra: a Dorottya névnek több nyelvben is meglévő önállósult beceneve.

Dorina: a Dorottya névnek kicsinyítőképzővel önállósult beceneve.

Dorinka: a Dorina magyar becenevéből önállósult.

Dorisz: a Dorottya angol beceneveként tartják számon, de eredetileg görög mitológiai név, egy tengeri nimfa neve.

Dorit: a Dorottya angol becenevéből önállósult.

Dorka: a Dóra és a Dorottya magyar becenevéből újabban önállósult név.

Dorotea: a Dorottya latin változatából származik.

Doroti: a Dorottya angol változatából származik.

Tea: a Dorottya, Teodóra és Terézia önállósult beceneve a német nyelvben, de a Thea önálló jelentése a görög nyelvben istennő.

forrás: wikipédia

2014. júl. 4. 12:38
 12/20 anonim ***** válasza:
57%
Kérdező, 34 éves vagyok, az unokanőverem Dorottya és mindenki Rotty- nak szólítja és Ő ezt szereti is. Jééé.
2014. júl. 4. 12:47
 13/20 anonim ***** válasza:
És ezt hogy mondja ki? [Rotti] vagy [Rotty]? Nyugtass meg, hogy nem az utolsó!
2014. júl. 4. 12:49
 14/20 anonim ***** válasza:

Ty-vel, mint TYÚK.

Szereti. Tetszik neki. Baráti és családi körben így szólítjuk. Kész.

2014. júl. 4. 12:51
 15/20 anonim ***** válasza:
71%
Előző vagyok, szoktuk becézni: Rottyka, vagy Rottya
2014. júl. 4. 12:52
 16/20 A kérdező kommentje:
A kérdésre szeretnék választ, véleményt kapni, nem újabb ötleteket, főleg nem azt hogy Rotty ty-vel :D
2014. júl. 4. 12:53
 17/20 anonim ***** válasza:
76%
Nekem is volt olyan osztálytársam akit Rottyinak vagy Rottyának hívtak. Tanárok is, barátai is. Nem volt vele semmi baja, így szokta meg mert ő Dorottya volt. Ezért nem kell lepontozni senkit, főleg ha valakinek ez a neve. A Dóri, Dóra becézsés nekem egyébként jobban tetszik mint a Dorka.
2014. júl. 4. 14:52
 18/20 anonim ***** válasza:
Én úgy tudtam hogy a dórát dórinek kell bevézni és hogy van külön név hogy dorka, azt dorkának és a dorottyát meg vagy tejles nevén vagy dórinak. Csak környezetemben így nevezik ezt a három nevet.
2014. júl. 5. 09:56
 19/20 PHP de kóder! ***** válasza:
28%
trottyoska
2014. aug. 21. 14:52
 20/20 anonim ***** válasza:
Rotty, Rottyi, Rottya. Ez nem gáz. Sokan fogják így hívni a suliban, mert ezek is a Dorottya becenevei.
2014. aug. 21. 19:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!