Miért röhög szinte az arcomba egy ügyintő fiatal nő csak azért mert udvarias vagyok és illemtudó 30 éves férfi létemre?
Nemrég voltam egy országos nagy társaságnál ügyet intézni. Egy helyes 18 év körüli lány volt az ügyintéző, én 30 éves múltam. Mivel nálam jóval fiatalabb és hivatalos helyen voltunk ezért természetesen a "Jónapot kívánok" stb. udvarias megszólítást használtam. A beszélgetés végén is mondtam neki hogy "Nagyon szépen köszönöm a segítséget, nagyon sokat segített. További szép napot és jó munkát". És a kiscsaj jóformán alig bírta türtőztetni hogy elröhögje magát. Már a szája elé tette a kezét, de tisztára röhögőgörcsre állt a szeme, mindene.
Nem vettem róla tudomást, amikor mentem el odaszólt a kolléganőjének akivel elkezdtek nevetni hogy "ilyen modoros .... pedig csak alig idősebb nálunk" (ezt mindet hallottam fél füllel)
Most szerintetek is akkora modorosság volt tisztelettel, felnőtt nőként és hivatalos ügyintézőként beszélni vele? Mindezt kedvesen, mosolyogva, nem pedig úgy mint ahogy egyesek intézik a hivatalos ügyeiket és majd leharapják a másik fejét és követelőznek?
Mi ütött az emberekbe? Jobb lett volna hogy úgy megyek oda hogy "Szia!" "Kösz mindent béjbi, kő kóla?"
Akkor engem is kiröhögnének...igaz, én még csak 16 vagyok...de pl. boltban, postán, iskolában én is magázom az embereket. Jó, a gyerekeket nyilván nem...de érted :D
16/l
Az udvarias és modoros között van pár fokozat, ahogy a #10-es is említette.
Mivel azt írtad, hogy "országos, nagy társaság", ebből arra következtetek, hogy valamilyen szolgáltató (telefon, TV, áram stb) lehetett az intézmény, nem pedig "igazi éles" helyzet.
Ha az illetőn több millió forint sorsa (pl. pályázatok elbírálói), emberi élet/életminőség (orvos, állásinterjú, bíró) múlik, vagy pedig a helyzet kívánja a formalitást (fontos üzleti partner, közjogi méltóság, uralkodóház tagja stb), akkor értelemszerűen nem ajánlott derékból tegezni mindenkit.
Viszont az komikus lehet, ha valaki a fentebb vázolt helyzeteken kívül, például egy kábel TV-s ügyintézés kapcsán üti meg azt a hangnemet egy tini(!) ügyintézővel kapcsolatban, amit egy nagykövettel szokás...
(Zárójelben pedig hozzátenném, hogy én megszüntetném a magyar nyelvben a tegezést-magázást, mert több kárt okoz, mint hasznot)
"Az udvarias és modoros között van pár fokozat, ahogy a #10-es is említette."
Igen, persze. Csakhogy az udvariasságon (sőt, az udvariatlanságon) túl is külön fokozat a kedvesség. A kérdező nem megigazgatta a monokliját és kezet csókolt, mielőtt affektálva bemutatkozott volna. Gyanítom, a beszélgetés végén sem fapofával, főhajtás kíséretében köszönte meg a segítséget és köszönt el.
Minden ügyintéző dolgozik és energiát fektet abba, hogy engem "szolgáljon", hogy megfelelő információkkal lásson el és segítsen eligazodni a cége által nyújtott szolgáltatások között. Ha ezt ellátja, én természetesen hálás vagyok neki. A hálámat pedig olyan módon fejezem ki, hogy a választott stílusomban (tisztelettudó vagy épp hótlaza módon) elhintek egy plusz kedvességet, és igenis "Nagyon szépen köszönöm, hogy segített!", és "Kellemes napot!" kívánok a "Viszlát!" előtt.
Szolgáltatást csak akkor lehet eredményesen nyújtani az ügyintéző részéről is, ha éreztetik vele, hogy a munkája hasznos és fontos. Az, hogy a leírt kisliba ettől vihogni kezdett, semmi mást nem jelent, csak azt, hogy nem csinálja elég régóta ezt a munkatípust ahhoz, hogy értékelni tudja, ha értékelik.
Attól, hogy udvarias vagyok ÉS kedves, még nem leszek modoros. Udvariasan is lehetek baromi undok, és ha a nyolcáltalánosból szalajtottak, és azóta nem sikerült megtanulnom a tisztelettudó magázódás extra bonyolult fortélyait, is lehetek kedves a magam szintjén.
Az már a magánvéleményem, hogy egyszerűen döbbenetes, hogy egy ilyen kérdés egyáltalán felmerülhet, és még képesek is vagyunk tízen leállni vitatkozni róla.
-Az ugyintezo lany egy tobb tizezres tevedest intezett el helyben minden problema nelkul amikor a telefonban meg a kollegai elzarkoztak tole
- Nem csokoltam kezet, csak jelezni akartam fele hogy felnottesen kora ellenere jol vegezte a dolgat es ugyanugy megtiszteltem mint egy nalam idosebb not pl. Szerintem a egy idegen segit az emberen ez a minimum. A kotekedoknek irom: ha titeket megallit egy fiatal rendorno akkor lebratyiztok vele es eloadjatok a "fiatal vagy te meg kicsikem" stilust? Mindket esetben komoly ugyrol van szo es ha kapsz valami jot azt illik megkoszonni. Ha bemegyek hepciaskodni, letegezve folenyeskedve en ereztem volna rosszzul magam mert igenis kijar a tisztelet a fiatalsagnak is. Szerintetek Andy Vajna pl. letegezve megy be barhova? Pedig erte odavannak 20 evesek is egy igazi ur.
Egyébként meg túl nagy feneket kerítesz a dolognak. Persze, hozhatod példának a hírességeket, de náluk mások a szokások, mint a közembereknél.
De hogy mit lehet ezen ennyit lovagolni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!