Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Az eladónak nem mindegy...

Az eladónak nem mindegy mennyi a postaköltség?

Figyelt kérdés
az árulós oldalakon többször találkoztam azzal, hogy nem postázza mert többe kerül a posta mint a termék. lévén hogy a vevő fizeti a postát így az eladónak ez nem mindegy? az emberek ennyire nem jó fejek... miért nem írja azt hogy lusta elmenni a postára? ha nekem megéri akkor őt mit zavarja? nem kérek kritikát. ez csak egy egyerű kérdés.
2014. márc. 4. 10:26
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
93%

Jogilag nem mindegy, hogy előre leírja-e, hogy postán csak X összeg felett hajlandó feladni, vagy csak miután már megvetted a terméket? Mert utóbbi esetben ez sok oldalon szabályellenes, mondjuk Vaterán egy ilyennek még jogi következményei is lehetnek.

Nem vagyok jogász, nem tudom, hogy ha neten "megveszel" valamit, az mennyire minősül szerződésnek, de ha igen, úgy attól tudtommal az eladó egyoldalúan nem állhat el.

"Gondolj bele, ha az áru értéke nagyon csekély, akkor miért érné meg az eladónak csomagolóanyagot szerezni, csomagolni..."

Ezért találták ki már jó régen a "csomagolási és postaköltség" fogalmát. Vagy eleve kalkulája bele a vételárba azt a 20 forintot, amibe a csomagolás kerül.

"elmenni a postára, megírni a feladóvevényt..."

El ne sírjam magam, hogy szegény eladónak el kell menni a postára, és iszonyatos kínok árán, kőkemény munkával ki kell tölteni egy cetlit.

"esetleg készpénzzel fizetni zsebből..."

Miután az ára már a számlán van. Na, ez az, ami végképp nem indok. Aki ennyire nem képes, az ne adjon el.

"Sokan meg se rendelik azt a terméket, aminél a postaköltség több, mint a termék."

Sokan meg igen. Mondjuk ha történetesen szüksége van arra a termékre, és máshol nem tudja beszerezni. Vagy máshonnan összességében drágábban tudná beszerezni.

Nem elképzelhetetlen, hogy a vevőnek szüksége van az adott termékre, még akkor is, ha összességében a postaköltség teszi ki az ár nagyobb részét. Ha pedig szüksége van rá, akkor nem fogja azt mondani, hogy "bocs, de csak akkor kérem, ha drágább, mint a postaköltség".

Szokás még azt is felhozni, hogy akkor miért nem vesz belőle többet? Mondjuk talán mert többre nincs szüksége? (És vélhetően nem is lesz?)

De ezek úgy látom, olyan dolgok, amiknek a felfogásához némi ész is kell.

"Ezért szokták megoldani személyes átvétellel."

Mert ugye az összes eladó a vevő 2 kilométeres körzetében van. Persze, nyilván Bivalyb*sznádtól Kiskőrösig kifzetődőbb 8 ezret fizetni a vonatozásért, mint azt a 600 forint postaköltséget kipengetni. Meg kicsit utaéva az egyik előző "érvre": a személyes átvétel talán időben és macerában nem tesz ki annyit, mint elcammogni a postára, és feladni? Hát dehogynem, főleg ha belevesszük, hogy ha egyszerre több dolgot ad el az eladó, azt a postán egyszerre is fel tudja adni, míg a személyes átvételnél külön-külön kell várakozni a vevőkre.

De visszatérve az utazási költségre: még ha csak a szomszéd településre kell elutazni, hogy átvegyek valamit, az is legalább 500 forint. Ha mondjuk a szomszéd megyébe kéne elmenni (mert ugye nem csak egy megyéből áll az ország), az már ezres nagyságrendű utazási költség lenne. De igen, tényleg megéri jobban...

2014. márc. 4. 12:08
 12/14 anonim ***** válasza:
50%

Én pl. Budapesten élek, és rengeteg mindent vettem át személyesen. Ott az adatlapon, hogy vállalja e, és hogy merre. Ha közelbe van, akkor miért ne?

Csak leírtam, hogy mik szoktak lenni az indokok és a szokások, erre rögötn nekem kell támadni..

2014. márc. 4. 12:10
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

"Gondolj bele, ha az áru értéke nagyon csekély, akkor miért érné meg az eladónak csomagolóanyagot szerezni, csomagolni, elmenni a postára, megírni a feladóvevényt, esetleg készpénzzel fizetni zsebből, amikor a vételárat a vevő a bankszámlájára utalta ?? Ezek egyszerű gyakorlati szempontok, esetenként elmegy vele akár 1 óra is. Azt az időt meg nem fizette meg a vevő."

Ha kis értékű dolgokat adsz el (én igen), akkor arra is ki kell találni rést az üzleti modellben, hogy ezeket a költségeket is állj valami.

Az időt nem fizeti meg senki, az igaz, de nagyobb értékű rendeléseknél ez visszajön. Továbbá úgy kell szervezni és tervezni, hogy minden részfolyamat minél kevesebb ideig tartson.

Ha a vevő kifizette a vételárat, akkor nem értem, mi a probléma, ha "zsebből" fizeted a postaköltséget. Kérsz róla számlát, és elszámolható később.

Elmenni postára, feladóvevényt írni... ezzel nem tudok mit kezdeni, aki interneten kereskedik, annak ez a dolga, és jó esetben amúgy sem egy darab kétszáz forintos "csomaggal" kell elmennie postára egy nap. De ha mégis, akkor mégis. Ha jól csinálja, akkor pedig a húzóidőszakokban ez busásan megtérül.

2014. márc. 4. 12:26
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem támadtam le senkit (legalábbis nem jobban, mint ahogy ti másokat), csupán rávilágítottam arra, hogy bizony számtalan olyan helyzet van, amikor a vevőnek még a magasabb postaköltség dacára is megéri megvenni a terméket, illetve arra, hogy a személyes átvétel csak bizonyos esetekben jó megoldás.

"Ha közelbe van, akkor miért ne?" Csak sajnos nincs mindig a közelben. Nem abból kell kiindulni, hogy biztos, minden a legoptimálisabb.

Meg aztán ha az eladó vállalja, hogy postai úton is hajlandó elküldeni a terméket (mert nem kötelessége vállalni, a szállítási feltételekbe leírhatja, hogy csak személyesen hajlandó átadni), akkor hadd döntse már el a vevő, hogy él-e az eladó által felkínált lehetőséggel, vagy sem.

2014. márc. 4. 12:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!