Mikor mondják ki az emberek a valóságban mondatuk után is a smiley jeleket?
Pl: -Nem meg mondtam, XD! -Ez nagyon nem jó, P!
Mondjuk én nem szeretem ezeket, mert sajnos a magyar nyelv egy idő után teljesen el lesz csúfítva, mindenféle külföldi kódnyelvvel. Aki boldog, az ilyen jelek nélkül is ki tudja magát fejezni az interneten írás közben.
Mi lesz akkor, ha már ki is mondják ezeket beszédük után.
Szerintem ennyire nem kéne túldramatizálni.
Néha hasznos lehet,ha pl. az iróniát akarod érzékeltetni.
Pláne ettől áll égnek a hajam: Jaaaj, dee joo a cipőőőd ^o^.
Am neem isssss, köszziiii 3. Ők a valóságban is így beszélnek.
Én sem szeretem..de sajnos, olyan sokat beszélünk írásban és ahhoz, hogy ne legyen félreérthető, sokszor valamit hozzá kell tenni, hogy érthető, világos legyen.
Szóban erre nincs szükség, mivel látod a másik arcát, szemét. Tudod ha viccel vagy haragszik pl.
azért ne keverjük össze az írást (fogalmazást) a chattel (élő beszéddel) :) (igen, jól látod, egy smiley)
ezeket arra használjuk, mikor egy másik emberrel beszélgetünk, hogy jobban kifejezzük érzésünket
például:
- képzeld, kaptam egy kutyát
vagy
- képzeld, kaptam egy kutyit!!!! :D :D :D
a két mondat elbírálása után, szerinted melyik személy örül jobban a kutyának?
Érdekes, és nagyon jó kérdés. A smiley-nak is nevezett hangulatjelek 10-15 éve kezdtek csak beépülni a köztudatba, az előtt valahogy mindenki tökéletesen elboldogult nélkülük, és senki nem értett félre semmit akkor sem, ha a mondat végén nem szerepelt az, hogy ;) vagy XD. A hangulatjelek tehát nélkülözhetők. Mivel úgy érzem, megfelelő fogalmazáskészséggel rendelkezem ahhoz, hogy hangulatjelek nélkül is egyértelműen ki tudjam fejezni magam, én nem is használom őket. (Kivéve akkor, ha olyasvalakinek írok, aki - mondhatom így? - nyilvánvalóan nincs azon a szellemi szinten, hogy megértse, mit akarok, ha nem tűzdelem tele a mondandómat hangulatjelekkel.)
Ilyen ismerősöm azonban szerencsére alig van. Nem torzítani kéne ékes anyanyelvünket, hanem megtanulni. Amit manapság sokan már csak úgy tudnak kifejezni, hogy "naon teccik a pólód oan cuky XD XD", azt 15-20 éve "érdekes módon" még mindenki képes volt a magyar nyelv meggyalázása és elcsúfítása nélkül úgy is kifejezni, hogy "Nagyon tetszik a pólód, annyira aranyos!"
Elég szomorúnak tartom azt, hogy időnként még engem bélyegeznek kultúrsznobnak PUSZTÁN AZÉRT, mert egy alapvetően mindenkitől elvárható és elvárandó szinten beszélem a saját anyanyelvemet.
mosoly,mosolyogni = smile
hangulatjel = smiley
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!