Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Emberi játszmák megállítás,...

Emberi játszmák megállítás, felhagygása?

Figyelt kérdés
Egy ideje, úgy látom, hogy a kapcsolatomban, elkezdődött, nem tudom kezelni. Folyamatosan játszmázunk egymással és nem tudom, hogy lehet ezzel felhagyni. Hol ő, hol én maradok alul. De ez szenvedés így. Szeretnék egy őszinte, emberi kapcsolatot újra vele. De nem tudom, hogy lehet ezt megállítani ill. leállítani. Van erre van valami módszer?
2013. aug. 25. 22:44
 1/5 anonim ***** válasza:
minek marjátok egymást?
2013. aug. 25. 22:52
 2/5 A kérdező kommentje:
ha tudnám, nem csinálnám, nem is kérdeznék...
2013. aug. 25. 22:53
 3/5 anonim ***** válasza:

A játszmák addig működnek egy párkapcsolatban amíg valaki haszont húz belőle/élvezi.

Ez lehet mindkét félre igaz vagy csak az egyikre. A ti esetetekben a párod az, akit még mindig foglalkoztat ez a játék, amely számodra már egy kínné vált, de az a gond, ha ezt nem tudod vele felnőtt módjára megbeszélni. Ha őt nem érdekli a te véleményed, a te lelki állapotod és az, ahogyan az ő játszadozása hatással van rád, akkor az már régen rossz és komoly kérdéseket vet fel a kapcsolatotokat illetően.

Én tapasztalatból annyit írnék neked, hogy ha látod azt, hogy semmiképpen nem érinti őt az, amit te mondasz és továbbra is egy olyan magatartást folytat, amelyet csak ő élvez, miközben téged tudatosan zavar, akkor komolyan gondolkodj el azon, hogy akarsz-e továbbra is vele együtt lenni. Ezt nyilván már azután értem, ami után megpróbálod vele beszélni a dolgokat és tisztázni a helyzetet, viszont ha ez nem sikerül, akkor ezt már nem biztos, hogy erőltetni kell, mert ez stabil párkapcsolatnak nem nevezhető, hanem átmegy egy kutya-macska játékba az egész, amelynek már nem sok értelme van és sokan benne rekednek valamiért, aztán évekig egymással élnek, de az egyik fél sosem igazán boldog.

Gondolkoztam is egyszer ezen, hogy akik ilyen helyzetbe kerülnek, miért tűrik tovább és miért nem lépnek le, aztán rájöttem, hogy főleg a nőkbe benne van az a “ majd hátha megváltozik “, amely egy csalfa remény- nem, nem fog megváltozni, ha még egy egyenes beszélgetés után sem érti meg a problémát.

Egy felnőtt ember két esetben marad változatlan egy ilyen beszélgetés után: az egyik az, ha nem érdekli a dolog, a másik az, ha nem fogja fel a dolgot. Mindkettő rossz és egyik sem alkalmas egy párkapcsolathoz.

2013. aug. 25. 23:39
 4/5 anonim ***** válasza:
*kínná
2013. aug. 25. 23:39
 5/5 anonim ***** válasza:

Figyelmedbe ajánlom: Eric Berne: Emberi játszmák könyvét, vagy Mindennapi játszmáink című könyvet, 4 magyar szerző írta. :)

Általában 4 csoportot sorolnak fel, vallató, agresszor, szegény én, és a zárkózott. Próbáld megfejteni, hogy te melyik lehetsz, illetve, hogy a barátod melyikbe tartozik, aztán ha észre veszel egy ilyen helyzetet, akkor próbálj " varázs szavakat" használni, amivel feloldhatod a játékot. Például, ha elkezdi valaki sajnáltatni magát, hogy ezzel húzzon le, akkor mondhatod azt, hogy úgy érzem, mintha engem akarnál felelőssé tenni, amiért így alakultak a dolgaid. Ha vallató, akkor megkérdezheted, hogy ezeken a hibákon kívül van még valami más is, amit látsz bennem? Aztán ami nagyon fontos, hogy ne egóból akarj megoldani dolgokat, hanem tisztán, szeretettel. Párod előtt felfedheted a drámát, leleplezheted, és elmondhatod, hogy semmi szükség rá, ezek nélkül is lehet energiához jutni, és az sokkal jobb, mert akkor nem vádásszátok el a másiktól, hanem közösen teremtitek. :)

2013. aug. 31. 12:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!