Szerintetek egy hazugságvizsgáló gép átverhető?
Nem.
Pontosan az a funkciója, hogy hiába tagadnál, fednél el valamit, a gép érzékeli, fogja a tudat alatti, vegetatív reakcióidat is.
4#-eshez
A poligráf, azaz hazugságvizsgáló gép az emberi szervezet élettani funkcióinak változását méri, miközben az illető kérdésekre válaszol. A vizsgált élettani funkciók a következők: légzésszám, vérnyomás, pulzusszám, bőrellenállás (verejtékezés mértéke).
Egyesek képesek stresszhelyzetben is rezzenéstelen arccal hazudni. Idegrendszerünket viszont már nem tudjuk ilyen könnyen manipulálni.
A moderneket nem. Azok figyelik a szemmozgást, esetleg az agyhullámokat is.
És ami a filmekből legtöbbször kimarad, hogy előtte leveszik a cipőd és új ruhát kapsz, meg a testüregeidbe is benéznek, hogy ne rejts el ott pl. rajzszeget. + van vér és vizelet vizsgálat is előtte! Na ezt, nem vered át.
Igen. És vannak országok, ahol nem lehet a bíróság elé terjeszteni a poligráfos vizsgálat eredményét, éppen azért, mert nagyon könnyű átverni.
Rendszeresen szoktam résztvenni kutatásokban, mint alany, és vagy öt-hat éve pont egy ilyen poligráfos vizsgálatról kellett bebizonyítani, hogy nem megbízható (valami bűnügy volt a háttérben, nekem nem részletezték).
Nos, én sikeresen bebizonyítottam, hogy fiú vagyok, 30 év alatti fiatal, és már kétszer jártam az űrben, és megöltem a szomszédot. A valóságban pedig 50+ éves nő voltam a vizsgálatkor, és természetesen soha nem jártam az űrben, és nem öltem a szomszédot. A vizsgálatot végző csak annyit mondott a társának, hogy ez nagyon jó, és annak ellenére sikeres a teszt, hogy a kaukázusi fehérek könnyen átverik a poligráfot (az USA-ban élek, és itt is volt a vizsgálat). Az EEG vizsgálat szerintem is nagyobb segítség lenne, de szerintem tudatos gondolkodással/viselkedéssel az is átverhető lesz.
De nem kell nekem hinni, itt van két weboldal
Elfelejtettem írni, hogy a vizsgálat 90 perces volt, azért, hogy hátha elfáradok. Hát nem fáradtam el, és nagyon élveztem a több mint 100 kérdésre válaszolgatást. Meg a vizsgálat vállalásáért kapott 150 dollárt is.
Idén nyáron egy EEG-n vettem részt, ez csak 45 perces volt, egy PC-n kellett felvillanó képeket nézegetnem miközben a fejemen ötven drót lógott, és fejhallgatóból hallgattam, hogy ezen a képen gyönyörű a kilátás, közben pedig egy sötét sarokban síró nő volt a képen, meg hasonló ellentétes dolgok, kb 100 kép. A végén válaszolnom kellett, hogy kb hány vidám képet láttam és hány szomorút (fele-fele, egyharmad, egynegyed, egyetlenegy, mind, kb ezek voltak az opciók). Sosem tudtam meg az eredményt, de emlékszem a vizsgálatot végzők fejére, gondolom meglepetést okoztam :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!