Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy valaki...

Miért van az, hogy valaki fukar Magyarországon, de külföldön nem? Mi ennek a pszichológiai oka?

Figyelt kérdés

Példa: Magyarországon egy pékségben egyáltalán nem vásárol meg egy 1000 forintos péksütit, mert az nagyon drága, - de külföldön simán megvesz egy 3 eurós croissant-ot egy hasonló pékségben?

(és nem amiatt, hogy turista lenne ott)

dec. 14. 21:13
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy külföldön a legolcsóbb péksüti 3 eurós, míg itthon meg nem. Másik ok, hogy az embered ki akarta próbálni a külföldi péksütit, kerül amibe kerül alapon.
dec. 14. 21:16
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha mindkét helyen aktuálisan ott élt, amikor ezek az esetek történtek, akkor talán a fizetésben is volt különbség, vagy a másik lehetöség, hogy jó minöségért hajlandó többet fizetni, szemét kategóriáért meg nem
dec. 14. 21:24
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

1. Ha ott él, akkor többet keres, ezért többet is hajlandó költeni.

2. Kognitív torzítás. Elég értelmes embernek tartom magam, de én is sűrűn átélem 4+ év külföldi lét után. Egyrészt leragadtam a régi áraknál, amik akkor voltak aktuálisak, amíg Magyarországon éltem, másrészről ugyanaz az összeg egyszerűen többnek érződik forintban, mint euróban. 4 év után jól megtudom becsülni a dolgok ár-értékét euróban, de ugyanez forintban egyszerűen soknak tűnik már, ami persze butaság. De ettől az érzet még megvan.

dec. 14. 21:38
 4/9 anonim ***** válasza:

Lehet hogy abban az országban a 3 eurós péksüti a legolcsóbb, itthon meg talál olcsóbban.

Lehet hogy nem tudja átváltani fejben az eurót.

Lehet hogy nyaral és ezért úgy érzi több mindent megenged magának ha már egyszer kiszakadt a mókuskerékből picit.

Lehet hogy itthon rosszabb minőséget kap ezért az árért.

dec. 15. 09:10
 5/9 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy nagyon kíváncsi volt arra a péksütire, vagy az az egyik kedvence. Viszont, ha külföldön él, mondjuk Európa nyugati részén, akkor ott a bérek is magasabbak, úgy meg szívesebben és nyugodtabban költekezik. Meg... azt is el tudom képzelni, hogy a három eurós croissant minőségibb, mint a magyar megfelelője.
dec. 15. 09:15
 6/9 anonim ***** válasza:

1. Azért azokban az országokban, ahol EUR a pénznem, nem egészen ugyanazok az árak és a megélhetési költségek, mint itthon. Ott valszeg ez az ár még méltányos és megfizethető, itthon meg a keresetekhez képest baromi drága.

2. Lehet, hogy minőségben is vannak különbségek. Én pl. idén többször voltam Bécsben, és és és föld a különbség egy random bécsi és egy random magyar pékségben kapható szendvicsek minőségében... minőségi kenyér / kifli, friss zöldségek, szuper minőségű húskészítmények, finom sajtok... itthon meg a legolcsóbb gyorsfagyasztott stangli, kókadt saláta, "sajt ízű készítmény" és a legolcsóbb tescós párizsi vagy épp utolsó lejárati napos zsíros sonka.

dec. 16. 22:19
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Ne pénzben mérd az árát, hanem időben. Ha egy péksütiért átváltva egy órát dolgozol, akkor nem feltétlenül veszed meg, ha pl. csak negyed órát akkor meg gond nélkül megveszed. Pl 12 Euró nettó az abszolút nem kiemelkedő bér Ausztriában, kb a középréteg legalsó része keres ennyit.. Heti 36 óra öt műszakban évi 14x3000 nettó, szerinted gondolkodni fogok a 3 Eurós croasonton?

Magyarországon nem hiszem, hogy háromszázezer felett keresnék a munkámmal, a jelenlegi megélhetési árakkal számolva, biztos nem vásárolgatnék drága pékárukat.

dec. 17. 12:45
 8/9 anonim ***** válasza:
Az egyes áruk értékét soha nem átszámolva kell figyelembe venni,hanem az adott helyen kapott jövedelem és egyéb árukhoz viszonyítva!
dec. 17. 15:12
 9/9 anonim ***** válasza:
Ha nem turista, hanem ott él akkor teljesen érthető. Ha valami 20 ezer forint azt iszonyú drágának érzem, de a 200 svájci frankot meg nem. Tudom átváltva nagy a különbség, de 8szor annyi a kereset mint magyar honban.
dec. 21. 14:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!