Vajon valaha lesz olyan, hogy a médiában túlnyomórészt nem olyan hülyeségek lesznek, mint például valóságshowk, hanem tudományos ismeretterjesztők, esetleg társadalmi célú ismeretterjesztők?
Csikóhalak szaporodása helyett ilyesmikre gondoltam:
Az a baj, hogy a zemberek a valóságshow-kat akarják, mert ma már a kipcsákok csak ezt értik meg, meg a politikai hírdetéseket:
semmi mást nem tudnak már befogadni.
4
Értelek, nyilván én is kisarkítottam a dolgot.
De a szórakoztató műsorokat akkor is kár az ismeretterjesztő tartalmakkal megversenyeztetni, mert a kettőnek tök más a funkciója.
Az előbbiből is vannak igen színvonalasak, például a Monty Pyton, egyes amerikai late night show-k, beszélgetős műsorok, értelmesebb vetélkedők vagy tematikus tehetségkutatók (amikor nem azon rötyögünk, hogy szerencsétlen félhülyék porig alázzák magukat húszezerért, hanem mondjuk tényleg fiatal tehetségeket fedeznek fel). De ilyen volt szerintem a Beugró Magyarországon vagy a L'art pour l'art társulat estjei, egy ideig a Heti Hetes vagy akár a stand up-ok egy része (ami tényleg vicces).
És van az ismeretterjesztés, ami szintén fontos és érdekes és számos remek képviselője van. De a kettő nem felcserélhető. Szerintem inkább arra kéne törekedni, hogy a műfajokon belül a magasabb színvonalú produkciókat részesítsük előnyben, nem arra, hogy komplett műfajokat szorítsunk ki.
Mi szükség rá? Tanulni és tájékozódni alapból sem a tévéből a legjobb; vannak erre sokkal alkalmasabb eszközök. Ha valakiben van kíváncsiság, az már így is bőven utána tud nézni annak ami érdekli. Arról meg nem is beszélve, hogy vannak ismeretterjesztő csatornák, a streaming szolgáltatókon pedig rengeteg dokumentumfilm van már így is. "Bezzeg a régi szép időkben" messze nem volt ekkora választék, mint ma.
A tévé jó úgy, ahogy van. Háttérzajnak tökéletes, és arra is tökéletes, hogy kikapcsolódj rajta, amikor már úgyis fáradt vagy.
Ugyanazzal az agyaddal képes lehetsz olvasni például Susan Sontag könyvét a fényképezés történetéről, fél órával később meg vasalhatod a ruháidat, miközben fél füllel a love islandet hallgatod. Mindkettő megfér a világon, és a te felelősséged, hogy kiválaszd, hogy mikor melyik érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!