Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Búvárokat hogyhogy nem ér...

Búvárokat hogyhogy nem ér cápatamadás?

Figyelt kérdés
Rengetegen búvárkodnak. Én nem vagyok egy félős típus, elég sok mindent bevállalok amit sokan nem. De ezt képtelen vagyok megérteni. Báemikor felbukkanhat melletted egy vérszomjas fenevad.

2024. jan. 18. 19:25
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
81%

A cápa egyszerűen nem tartja prédának az embert. Ez a legfőbb ok.

Sok helyen pont ez a probléma, hogy pl a szörfösöket fókának érzékelik, ezért támadhatnak. Amúgy ha tudja, hogy nem prédát lát, akkor minimális az esély... pl ilyen kezrecekre azért szoktak támadni, mert ott direkt etetés van ilyenkor. Direkt vonzzák a cépékat. Valójában a cépék brutálbékés lusta dög állatok 😃 csak néha rájuk jön az éhség. De emberre még éhség miatt sem támadnak.

Amúgy meg az italautomaták több embert ölnek meg, mint a cápák, szóval nem tartom létfontosságúnak a cápatámadás kérdést.

2024. jan. 19. 02:48
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

1. A Balatonban nincsenek cápák.

2. A Dunában sem.

3. Éri.

4. A cápak alig néhány embert ölnek meg évente.

5. Az alkohol több milliót.

2024. jan. 19. 06:53
 13/17 anonim ***** válasza:
70%
Éri őket is támadás, csak ritkán. Az óceán hatalmas, a cápák elkerülhetők. Nem merülnek ott, vagy csak ritkábban, tapasztaltabbak, ahol hemzsegnek.
2024. jan. 19. 08:44
 14/17 anonim ***** válasza:
52%
4/13 as válaszoló most komolyan a delfinektől de tényleg??? Na ne idegesíts
2024. jan. 19. 19:53
 15/17 anonim ***** válasza:
74%

#14 Kozsó, te vagy az? "A delfinek a balatonban nagyon jó emberek"

Viccet félretéve éves szinten több baleset kapcsolódik delfinekhez mint cápákhoz. A delfinek intelligensebbek is a cápáknál, így veszélyesebbek is az emberre. Ezen felül egy delfin csupán szórakozásból is odacsipked az embernek, vagy lehúzza a víz alá ha olyan kedve van. Gondolom nem úsztál még delfinekkel, úgyhogy nem tudhatod miről beszélsz. De bárkit megkérdezel aki szervez ilyen úszásokat, mindenki óvatosságra fog inteni velük. Az aranyos, barátságos külső mögött valójában nagy rohadékok tudnak lenni. Én úsztam már delfinekkel, de akkoriban én is úgy gondolkoztam mint te. Aztán mióta tudom hogy mire is képes a delfin, többet nem mennék be velük a vízbe.

2024. jan. 19. 20:21
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Buvar vagyok, joparszor talalkoztam merules kozben capaval a “kis” szirticapaktol kezdve Longimanus-on es macsacapan keresztul tigriscapaig, a Voros tengertol az Indiai oceanig.

Alapvetoen a legtobb capa nem tekint taplalekkent az emberre, mert nem hasonlitunk halakra (ritkabb esetben fokara, bar azon a homersekleten kevesebben buvarkodnak), illetve meretileg is kulonbozunk.

Amik fontos, hogy csokkentsd az eselyet egy tamadasnak:

- legyel melyebben, mint a capa (a capak alulrol szeretnek tamadni, ezert is sotet-vilagos a szinuk, igy fentrol a tengerbe, lentrol az vilagosabb felszinhez idomulnak)

- ne csapkodj osszevissza, ez tipikusan a serult predaallat sajatossaga (ez az elso ketto a magyarazat, hogy elsosoorban miert uszok/sznorkelezoeket tamadnak meg)

- legyen fuggoleges: bar a buvarok vizszintesen merulnek (legalabbis a jobbak), de jelen esetben hasznosabb, ha fuggoleges vagy, mert kevesbe tunsz hal-szerunek

- ne nyujtsd ki a kezed, labad: ne adj konnyu harapasi feluletet! (Itt a #4 netto hulyeseget mondott…)

- mindig fordulj a capa fele: ez tanacsnak jo, de egy vizben a capa sebessegevel es manoverezokepeseggel megaldott ragadozoval szemben azert eros kihivas :)

- ha tobben vagytok, maradjatok egymashoz kozel, ne szakadjatok kulon

- ha kozel jon, probald meg max az uszonnyal elkergetni. NE kezzel, ez utobbit clickbait kamuoldalak tanacsoljak kb csak. Egyreszt sok sikert egy capa orrat megtalalni, ami sokkalta gyorsabban mozog es valt iranyt, mint te. Masreszt a capa bore kb. egy durvabb smirgli, rohogve veresre karcolja a borodet, ha megprobalsz ra erot kifejteni.

A meretben bizni lehet statisztikai lapon, de nemreg pont egy kis szirticapa tamadott meg egy helybelit a Voros tengeren, o “meguszta” amputacioval, szoval nem garancia. Ettol fuggetlenul persze egy bika vagy tigris vagy nagy fehercapa nyilvan joval nagyobb veszelyt jelent, mert a meretebol kifolyolag siman beleesunk a zsakmanyallat kategoriajaba.

Amugy a legtobb capa nem szereti az emberhust, nem tetszik nekik. A gond, hogy egyreszt van ellenpelda az ellenkezojere is, de meg nagyobb, hogy miutan egy capa megharapott es otthagyott erosen serulten a tengerben, eleg halovany elegtetel, hogy legalabb nem izlettel neki. :/

2024. jan. 19. 20:24
 17/17 anonim ***** válasza:
48%

Meg ket agyament komment:

“Az cápák elkerülhetők”:

Ez teljesen elmebeteg elkepzeles. A capa vagy ott van, vagy nem. Direkt is nehez megtalalni (hacsak nem etetesrol beszunk). Nem megtalalni, azaz kizarni oket az amugy eletterukrol, hogy ott biztosan nincs, kb lehetetlen. Nyilvan a medenceben nem lesz, Foldkozi tengerben nagyon ritka, de Voros tengeren vagy eppen oceanon ezt sose senki nem fogja neked garantalni.

Delfinek: Az a par halaleset, amit a delfinekre fognak az inkabb a statisztikai hibahatar (ha egyalatalan komolyan vehetoek). A delfinek okosak, kivancsiak es jatekosak, sok helyen eleg konnyu veluk osszefutni, es a kozelukben uszni, de ez olyan 3-4 meternel nem kozelebbet jelent, mivel altalaban nem szeretnek, ha megerintenek oket. Elmenynek ez nagy, sokszor elofordul, hogy 5-10 percig ott cikaznak, barmilyen melysegben, meg szabadtudovel 10-15 meterre is le lehet menni hozzajuk, Voros-tengeren is jopar hely van, ahol jo esellyel talalkozhatsz veluk, de amugy a vilagon eleg sok helyen.

De az erintesert nem rajonganak, megfogni sem fogod tudni oket (vagy ha igen, akkor te vagy Aquamen), egyszeruen nem szeretik. (Nincs kezuk, igy nincsenek rafuggve az erintesre.)

Ugyhogy elkapni sem fognak. :)

2024. jan. 19. 20:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!