Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ez milyen kommunikációs hiba...

Ez milyen kommunikációs hiba és hogyan lehet kiküszöbölni?

Figyelt kérdés

A barátommal ha beszélgetünk egy-egy témában, sokszor a következő történik: ha én kezdek el egy témát már az elején egy-két mondat után átveszi a szót és elmondja a véleményét. Csak az a baj, hogy ha én még nem mondtam el a teljes dolgot akkor sokszor félreértelmezi amit mondok és teljesen másról magyaráz. Ilyenkor sajnos már nincs kedvem végig hallgatni és a szavába vágok, hogy én nem erről beszélek, ő meg megsértődik, hogy miért vágok a szavába, mikor ő csak reflektálni akar arra amit mondtam. Igaz, hogy a szavába vágok, mert tudom, ha végighallgatom akkor órákig beszél, hallgathatom feleslegesen és utána megint csak mondhatom h de én nem ezt akartam mondani. Akkor bosszankodik, hogy akkor mit akartam mondani, miért nem fogalmazok érthetően.

Kezd lassan az idegeimre menni. Azt hiszem, a kapcsolatunk elején türelmesebb voltam, szerelmesen ittam a szavait, meg türelmesen magyaráztam. De mostanában már egyre többször fordul elő, hogy a beszélgetés ilyen mederben zajlik, ahogy írtam és egyre kevésbé van türelmem ehhez.

Próbáltam neki elmagyarázni, hogy azért nem ért meg, mert nem hallgat végig. Erre az a válasz, hogy de hát én vàgok a szavába, nem fordítva.

Próbálok lényegretörően fogalmazni, de egyszerűen azt érzem, neki csak az a lényeg, hogy átvegye a szót és elmondhassa ő mit tud erről.

Az a legjobb amikor el akar nekem magyarázni olyasmit amit én is ugyanúgy ismerek és ilyenkor ha megint a szavába vágok, hogy ezt én is tudom, akkor kioktat, hogy akkor is hallgassam végig, mert ő el akarja mondani.

Már nem tudom mit gondoljak. Más emberekkel nincs ilyen kommunikációs problémám, de attól még lehet, hogy velem van a baj.

Hogy kezeljem ezt szerintetek? Mit csináljak másképp?

2023. dec. 11. 21:52
 1/3 anonim ***** válasza:
Ha más emberrel gond nélkül tudsz beszélgetni, csak vele nem, akkor elég egyértelmű, hogy vele van a gond.
2023. dec. 11. 22:25
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Tipikus okoskodó barom, nemtől függetlenül számtalan ilyen van. Az a "kommunikációs hiba", hogy nem akarja a másikat meghallgatni, mert lesz-rja, kvára nem érdekli te mit magyaráznál vagy mi a véleményed. Neki az a lényeg hogy ő okoskodhasson, megmondhassa a tutit mindig.

Ő nem beszélgetésben vesz részt, amit egy normális ember akarna, hanem a monológját akarja a torkodon lenyomni. Már megtetted amit lehet, elmondtad neki százszor mi a gond, jelezted neki mit szeretnél, kommunikáltad felé mi a gondod. Erre az a válasza, hogy támad, mint egy 5 éves. Nem tudsz ennél többet, mivel ő ilyen ember, nem lesz változás.

Nem tudom mennyire régi a kapcsolat, de nagyjából azt tudod még csinálni, hogy megpróbálsz párterápiára járni vele és fejleszteni a kommunikációt, ami ugyanúgy nem garancia semmire, és ha hatást vársz, azt minimum években számold.

2023. dec. 11. 22:40
 3/3 A kérdező kommentje:

Amióta összeköltöztünk, azóta van ez így. Félek, igazatok van, nem olyan mint amilyennek megismertem. Csak először magamban kerestem a hibát, mert ő azt mondja, én nem tudok kommunikálni, én vágok az ő szavába, én beszélek érthetetlenül.

Elkezdtem figyelni tudatosabban a másokkal való beszélgetéseimet, mennyire vagyok asszertív. Senkinek nem vágok a szavába. Megkértem a barátnőmet, mondja el milyen beszélgető partner vagyok. Vele egymás szavába vágva szoktunk beszélgetni de az inkább olyan, hogy fél mondatból is értjük egymást mert egy hullámhosszon vagyunk.

Most ez az egy hullámhossz a barátomnál már nagyon nincs meg.

Kezdenek bejönni apró kritikák, gúnyos megjegyzések részéről. Most úgy érzem ez nem fog javulni részéről, de megpróbálok vele beszélni erről. Meglátjuk, hogyan reagál, szeretne-e ezen változtatni...

2023. dec. 13. 13:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!