Miért szeretnek az emberek a "zaklatás" szóval vagdalózni? Minden kis apróságra ráfogják hogy zaklatás
Amiért manapság mindenki politikai szakértő, gazdasági szakértő, lifecoach guru, virológus, jogász illetve pszichológus is sokszor. Azért ezeket az ágazatokat soroltam, mert rengeteg kifejezés innen lett átvéve manapság a közbeszédbe és ezen át a köztudatba (egyébként főleg a pszichológiánál érzem ezt a legjobban, lásd a rengeteg konyhapszichológia cikkek), és sokszor tévesen használva, ráhúzva szinte bárkire ahol kicsit is egyezést vél felfedezni az adott személy. Van sok divatszó amit olvasnak 1-1 felszínes cikkben, vagy valaki használta ismerősük és akkor átragad, és utána azzal dobálóznak mindenféle vélt vagy valós esetben is. De azért hozzátenném, hogy ez nem kellene hogy erodálja egyik kifejezést sem magában. Attól hogy sokan ráhúzzák helytelenül dolgokra az adott kifejezést, az a jelenség még valós marad és előfordulhat más esetekben ugyanúgy.
Egyébként a zaklatás kifejezés változása egy érdekes dolog. Régebben sok minden alap volt és jobban tolerálták, de attól még nem volt helyes viselkedési forma. Most ha elvonatkoztatunk a büntetőjogi definíciótol, akkor szerintem igenis minden nem kívánt közeledés vagy túlzott közelség is jogosan tekinthető egyfajta zaklatásnak is. Változott az érzékenység és a megítélés, ez ilyen.
Ahogy nézem a válaszokat, megerősödik bennem az, amit gondoltam:
Ha úgy van, amint a 10. válaszadó írta, akkor létezik kommunikáció, szépen, megfelelő stilisztikával a másik tudtára lehet adni a dolgokat. Nem feltétlen ráutaló magatartással, mert abból csak az lesz, hogy az egyik félreérti a másikat, hanem direktben...
Szóval itt is előjön, hogy az emberek képtelenek kommunikálni másokkal.
Az önértékelés, a figyelem saját magára való irányítása is látom, már előkerült. Vannak, akik szeretik a semmit kiszínezni és a bolhából elefántot csinálni. Miért? Mert épp érdeke ezt kívánja meg, vagy mert épp tényleg úgy érzi, ilyen róla szóló, őt áldozatként bemutató eset nélkül senki nem veszi komolyan.
Annak is örülök, hogy felvetődött, hogy azzal, hogy valaki kimondja ezt a szót, még nem kell feltétlen azt hinni, hogy valóban az meg is történt. Célszerű utánajárni, hogy valójában mi is történt, mielőbb végleges véleményt formálnánk. Nem mondom, hogy minden esetben, de elképzelhető, hogy a dolgok mélyére nézve nem is az az "áldozat", aki látszólag "áldozat" szerepében tetszeleg.
Tudom, lepontozás lesz a kommentem eredménye, de a kimondatlan dolgok kimondása nem mindenkinek tetsző, kiváltképp, ha ezeket a technikákat alkalmazza is... Ez a szó tipikusan az emberi játszmázás egy központi eleme.
Bocs, engem már az zavar, amikor a másik belemászik a személyes terembe.
Ha hozzám is ér, azt főleg nem tűröm, és ha ez a hely a mellem, derekam, sggem, stb, bizony felemelem a hangom.
Érdekes, a zaklató hajlamúak szerint teljesen rendben van megérinteni egy másik embert. Azért megnézném, hogyha a fogatlan cig. asszony fogná meg a te sggedet, miként reagálnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!