Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ha történik valami baleset,...

Ha történik valami baleset, de csak körülményesen tudják az emberek leírni a telefonálás alkalmával a helyszínt, akkor hogyan találják meg az illetőt, ha csak a pontos helyét tudja a bejelentő, de azt pontosan, de csak jellemezni tudja a környéket?

Figyelt kérdés
2023. okt. 3. 09:27
 1/10 anonim ***** válasza:
86%
Ha a helyszínen vagy, akkor te is eljutottál oda valahogy, ezt már körül lehet írni. Vagy keresel másokat a környéken, akik jobban tudják. Te vagy az, rébusz?
2023. okt. 3. 09:32
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha a pontos helyet tudja, mi a kérdés? Bediktálja a GPS koordinátákat, a mentősök, rendőrök meg beírják a maguk GPS-ébe és indulnak hozzájuk.
2023. okt. 3. 09:35
 3/10 anonim ***** válasza:
80%
Átadja a telefont egy intelligensebb embernek.
2023. okt. 3. 09:36
 4/10 A kérdező kommentje:
Ismerősöm mesélt egy történetet, aki látott egy balesetet, de az elszenvedő nem tudta meghatározni pontosan, hogy hol van, pedig ő ment oda, ő volt a telefonáló is, kívül esett a helyszín a forgalomtól.Én sem vagyok tisztában mindig az utcákkal, kerületekkel, helyszínekkel szemben.Ezért szól a kérdés.
2023. okt. 3. 09:38
 5/10 anonim ***** válasza:
68%
Ezt nem értem, általában tudni szoktam, merre járok.
2023. okt. 3. 09:43
 6/10 anonim ***** válasza:
10%
Felnézel és keresel egy utcatáblát. Ezen mi olyan bonyolult?
2023. okt. 3. 09:45
 7/10 A kérdező kommentje:
Oké, de nem mindenki tudja ezt visszaadni a környezete felé, emellett ha sokkos állapot merül fel a baleset miatt, akkor hogyan indulnak a segítségére?
2023. okt. 3. 09:46
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha mobilról hívod a 112-t, akkor a központban látszik, hogy honnan indítottad a hívást, ugyanis a helymeghatározás automatikusan kapcsolódik be a telódon és ezt a hívással együtt a diszpécser is megkapja. Ezt Android 4.1 és iOS 13.4 felett minden készülék tudja, tehát a ma használt készülékek túlnyomó többsége.

Ezzel együtt megkérdezik a helyszínt is, bonyolultabb esetben a bejutás, odajutás módját is (zárt területek, világvége helyszínek). Ha a bediktált cím és a kijelzett helyszín nem egyezik (pl. rosszul mondod be az utcanevet, más kerültet mondasz), akkor visszakérdeznek, tisztázzák a pontos helyet. A mentők hívása stresszes helyzet mindenkinek, nekem is volt olyan, hogy rossz utcát mondtam be (két munkahelyem közül a másiknak a címét).

Régebben volt félrehallás miatt téves indítás (akár az ország másik végében lévő hasonló nevű településre), ezért régen az egyértelműség kedvéért az irányítószámot is érdemes volt bemondani, és akkor nem volt vita, hogy mondjuk Kocsord, vagy Kocsér a település (az egyik Szabolcs megye, a másik Pest megye). Ezzel ez jelentősen lecsökkent.

2023. okt. 3. 10:04
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Két esetem volt hasonló témában.

Az elsőnél nem volt a látótávolságomban kilométertábla, és abban az állapotban nem tudtam pontosan felmérni, mennyire hagytam el az utolsó ismert pontot. Azt mondtam a tűzoltóknak (akkor még a 105-öt hívtuk), csak jöjjenek, X és Y falu között meg fognak találni (teljes útzár része lettem). Megtaláltak.

A másodiknál egy hídon találtam egy úton fekvő embert, a 112 mindenáron utca-házszám azonosítást várt, ott pedig ilyen nem volt. Amikor kapcsolták a helyi mentőt, ők azonnal megértették, hol vagyok.

Illetve volt egy harmadik esetem, ott a tűzoltókat akartam hívni, mert egy durva olajfolt volt az úton, én is jókorát buktam rajta. Csak a stressztől a rendőrség számát pötyögtem be, nagyon segítőkészek voltak, mire megint arra mentem, le volt takarítva az út.

2023. okt. 3. 10:09
 10/10 Shaddark ***** válasza:
100%

Igen, 112-nél működik a helymeghatározás.

De ha nyitsz egy google maps térképet a mobilodon, ott is kiírja a GPS koordinátákat. Akár át is küldheted sms-ben, emailban...

Elvben akkor sincs gond, ha nincs térerő. A 112 bármelyik tornyot használhatja, nem csak a szolgáltatódét.

2023. okt. 3. 10:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!