Ha egy idős ember szóban bántja a családtagjait, miért mindig az a tanács erre, hogy ne foglalkozz vele, ne vedd fel?
Nem igazán védelem ez, inkább csak azt mondják, nem éri meg.
Egy 80 éves emberen már sokat nem tudsz formálni. Nem is nagyon képes, nem is igazán hajlandó már ilyenkor változni. Ha még pluszban kicsit már demens is, akkor nem is biztos, hogy megérti, amit mondasz. Szélmalomharc.
Cserébe mit nyersz rajta? Egyrészt nem él már olyan sokat, hogy azért megérje küzdeni a változásért, másrészt olyan rettentő sokat nem tud ártani neked. Néha beszól, te elengeded a füled mellett, ennyi.
"Ha fiatalról van szó, akkor bunkó, ha idős, akkor meg mondhat bármit."
Igen, mert ez az arány éppen reciprok a fiatalok esetén: mivel a személyiségük még formálható, ezért könnyebb rajtuk változtatni, cserébe sokkal aktívabban és sokkal hosszabb ideig tudnak ártani, ha bunkók maradnak. Ott van értelme és létjogosultsága is a visszajelzésnek.
Mennyi sok nagymama ilyen...
Nekem is ilyen. És nem gondolom, hogy rosszindulatú, viszont nagyon fura nekem, hogy számára nem egyértelmű az, hogyha szeretsz valakit, nem kezded el random szidi olyannal, amiről tudod, hogy bántja őt. Illetve nem figyel arra, hogy fogalmazzon, és inkább a rosszabbat választja. És tényleg nem ért meg semmit, tesómnak vannak gyerekei, tök rosszul bánik velük, rángatja őket, hiába ellenkeznek, csúnyán beszél előttük meg ilyenek, és ha rászólnak, akkor letagadja az egészet (és nem vagyok biztos benne, hogy hazudik, vagy egyből elfelejti), vagy azt mondja, hogy csak azért is ígyfogja csinálni.
Én viszont sajnos nem vagyok az az elengedős fajta, mindig félek, mielőtt találkozunk. Én nem megyek hozzá de ő gyakran jön az én szüleimhez és mindig lutri, hogy amikor én megyek haza, ő ott lesz e vagy sem.
Mert ez az elvárt hozzáállás. Idős, öreg, fejben már nincs toppon, rá kell hagyni. Nevelni nem fogod tudni, változni meg már nem igazán szoktak az emberek öregként.
A válaszok meg azért, mert nyilván lehetnének olyan gyakoris válaszok is hogy hát akkor bizony ütni kell meg stb. De azok le lennének pontozva, és jó okkal. Szóval a legjobb válasz a ráhagyod / elkerülöd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!