Az asszony szó szerintetek pejoratív?
Tulajdonképpen ez egy nagyon sokat használt szó volt régen, mert a házas nőket így nevezték meg, a hajadonokat pedig lánynak. Sok népdalban szerepel, hogy valakiből "asszony lesz, mert bekötötték a fejét".
Az utóbbi időben viszont úgy látom mintha kicsit negatív felhangot kapott volna, mert a házasság már nem játssza azt a szerepet az emberek életében, mint korábban, mindenki szeretne fiatalosabbnak tűnni és a teltebb testalkatot jellemzően a házas nőkhöz kötik. Főleg egyszerűbb férfiaktól még ma is lehet hogy úgy hivatkoznak a feleségükre, mint az "asszony". Ez már lehet kicsit furán hangzik, de én mondjuk azt sem szeretem, amit a nagyvárosi emberek mondanak mostanában, hogy a "párom".
Hivatalos megszólításokban ma is úgy mondják, hogy elnök asszony, igazgató asszony, stb. Ezeket hogyan lehetne másképp mondani?
Régies és ma már sok nő inkább sértésnek veszi ha asszonynak hívják, most nyilván nem arra gondolok, hogy poénból otthon a férj így hívja a feleségét. De volt már többször olyan, hogy erre a megszólításra az a válasz, hogy ne hívjanak asszonynak nem vagyok az... főleg a fiatalabbaktól hallani ezt.
Amúgy az igazgatónő egy elfogadott megszólítás az igazgató asszonyt már nem igazán használják, legalábbis nálunk senki nem így mondja.
Az elnök már problémássabb mert az elnöknő kicsit furán hangzik, de lehet csak simán elnöknek/igazgatónak is hívni, nem kell feltétlen jelezni a nemét, sőt vannak olyan esetek hivatalos megszólításnál amikor nem is tudod milyen nemű akinek írsz.
En videkrol szarmazom, magamat fiatalasszonynak nevezem, 30 alatti hazas no vagyok.
Ez emberfuggo, ki hogy hasznalja. Van aki negativakent, van aki poenkent.
En szeretem, meg az uram kifejezest is, nalam nem szo szerinti hogy; uram es parancsolom, hanem a ferjem szinonimaja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!