Van néhány aminek a becézése egyforma is lehet (pl. Gabi, Alex, Viki), de mivel meg van adva a választható-anyakönyvezhető férfi és női utónevek listája, nincs átjárás. Nem lehetsz Gabi, csak Gábor vagy Gabriella.
2023. jún. 9. 10:00
3/20 anonim válasza:
Nem hiszem.
2023. jún. 9. 10:00
4/20 anonim válasza:
Hivatalosan nem, a kettes kifejtette miért. Szerintem a gyakorlatban sok uniszex név létezik, mert az új nevekről sokszor abszolút lehetetlen eldönteni, hogy fiú vagy lány név. Én például nehezen tudom elfogadni, hogy az Ariel és a Vejke férfi nevek, míg a Berfin női név! Az én agyamnak ez annyira nonszensz, hisz az első kettő tökre feminin, míg az utóbbi maszkulin hangzású. Ennyi erővel lehetne mind uniszex és adható bárkinek.
2023. jún. 9. 10:16
5/20 anonim válasza:
Magyarországon nincsenek hivatalosan uniszex nevek, egy név vagy férfi vagy női. Becenév lehet uniszex, de nem az a hivatalos neved. Becenév lehet bármi.
Az Ariel régebb óta férfinév, mint a Disney kis hableány rajzfilmje, egyébként egy régebbi hableány mesében Marina volt, nem Ariel. Nekünk azért fura férfinévként, mert a Disney női nevet csinált belőle, és világhírű lett a rajzfilm. :-)
2023. jún. 9. 10:20
6/20 anonim válasza:
Nem, de volt már példa rá, hogy valaki ellenkező nemű nevet is kapott, pl. Kosztolányi Dezső 3. keresztneve Izabella. Illetve néhány név az idők során "nemváltó műtéten" esett át, pl. a Dalma eredetileg férfinév volt.
A kis hableány amúgy nem Ariel, hanem Arielle, ami alapból női név.
2023. jún. 9. 10:47
7/20 anonim válasza:
A kis hableány nevét életemben nem láttam még Arielle formában leírva se magyarul, se angolul. Elhiszem, hogy eredetileg innen jön, de ettől még nagyobb kulturális ereje volt a mesének, mint az azt megelőző névhagyománynak.
A Dalmán meglepődtem. Innen is látszik, hogy mennyire jelentéktelen, hogy hivatalosan hogy van besorolva egy név. Kaphatnánk nagyobb szabadságot a névválasztásnál.
2023. jún. 9. 11:00
8/20 anonim válasza:
#6:
Igazad van, hogy van az Ariel-nek női megfelelője, de az nem Arielle, hanem Ariella. ;)
2023. jún. 9. 11:11
9/20 anonim válasza:
A Disney meg ott cseszte el a dolgot, hogy b*sztak utánanézni, hogy az Ariel marhára nem női név, ennyi. xD
2023. jún. 9. 11:12
10/20 anonim válasza:
No, akkor én tudtam rosszul, nekem valamiért úgy volt meg, hogy ő Arielle.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!