Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Öngyilkosság megakadályozása...

Öngyilkosság megakadályozása - hősi tett vagy önzőség?

Figyelt kérdés

Szerintetek külső szemlélőként van jogunk befolyásolni egy általunk ismeretlen emberi életút végét?

Egész életünkben azt nevelik belénk, hogy 'az élet maga a legnagyobb érték', sokan ehhez mérten válogatják meg a cselekedeteiket. Azonban mi van, ha valaki annyi szenvedést és lejtmenetet megélt már, hogy számára a saját élete kiontása lenne az egyetlen racionális megoldás? Van-e jogunk az egyén ismerete nélkül döntenünk, hogy önkényesen meghosszabbítjuk a földi létét?

2023. máj. 30. 18:14
1 2 3 4
 1/38 anonim ***** válasza:
72%

Szerintem van, mert sokan meggondolják magukat az utolsó pillanatban, de ha nem lépsz közbe, lehet már késő nekik. Pl ha gyógyszert vett be, felvágta az ereit, akkor még te tudsz időben segíteni és simán lehet, hogy hálás lesz az új esélyért.

Aki meg ezután is szeretne meghalni, az megpróbálja újra úgyis… Nyilván akkor már nem sok értelme van megakadályozni, ha ennyire nem akar megpróbálkozni sem a változtatással, akkor az az ő joga.

2023. máj. 30. 18:22
 2/38 anonim ***** válasza:
81%
Egyik sem. Normális emberi cselekedet, hogy segíteni próbálsz azon, aki bajban van. Mindegy, hogy önhibájából került oda vagy más miatt.
2023. máj. 30. 18:31
 3/38 anonim ***** válasza:
39%

Nem kell megakadályozni

Én is az akarok lenni csak nagyon nehéz… ha valaki leállítana, nagyon utalnam

2023. máj. 30. 18:44
 4/38 anonim ***** válasza:
100%

Nem lehet megítélni hogy mennyire van téveszmés, pszichotikus állapotban valaki, aki erre készül, tehát nem is merül fel az erkölcsi kérdés, meg kell akadályozni.

Az eutanázia esetén is egy bizottság dönt, stb, pont ezt elkerülendő. (Van olyan ország asszem Belgium, ahol lelki fájdalom miatt is kérhetsz eutanáziát, bárhány évesen)

2023. máj. 30. 18:49
 5/38 anonim ***** válasza:
11%

Aha, ezt annyira bírom, hogy mindenki úgy beszél, mintha mindig ott lenne valahol a közelben, mert van egy öngyi-GPS-applikációja, ami mutatja, hogy éppen ki hol akarja megöngyilkolni magát.

#3:

Nagyon egyszerű, nem kell világgá kürtölnöd, hogy éppen hol és mikor akarod. Akkor senki nem fog megmenteni. EZT sem értettem soha, hogy egy öngyilkos mi a büdös francért akar közönséget a halálához.

2023. máj. 30. 18:51
 6/38 anonim ***** válasza:
58%
K*rva nagy önzőség. Ha valaki odáig jut, hogy ténylegesen ott van már és meg akarja tenni, akkor az az ember szenved. Nagyon. Vagy fizikailag, vagy lelkileg, de súlyos fájdalmakat él át, és nem talál gyógymódot rájuk. Egy ilyen embertől elvenni az egyetlen kiutat a szenvedéséből önzőség és kész. Ha azt mondanák hogy figyelj kifizetem a terápiádat/ ha magadtól nem tudod, figyelj ismerek egy jó pszichológust, megadom a számát/kifizetem a hiteledet csak ne halj meg, na az segítség lenne. De így semmi mást nem tesznek, csak meghosszabbítják a szenvedést. Ha meg pszichiátriára is bekerül, sokkal rosszabbul jár mint előtte. Lehet hogy megtudja a családja, akik nem mindig támogatóak, elveszíti a munkahelyét mert "ők ilyeneket nem alkalmaznak", megerőszakolják (gyakrabban megtörténik mint hinnénk, mert sok begyógyszerezett ember magatehetetlen, ellenállásra képtelen), aztán visszalökik a szenvedésbe. Ha valaki hőst akar játszani akkor építsen patent házakat szegényeknek, vagy fogadjon be állatokat az utcáról. Azzal legalább tényleg jót tesz.
2023. máj. 30. 19:03
 7/38 anonim ***** válasza:
89%

5 én nem mondtam olyat hogy világgá akarnám kürtölni

Nekem módszert találni nehéz

Sajnos nem mindneki olyan tökös hogy leugorjon a panelből…

2023. máj. 30. 19:50
 8/38 anonim ***** válasza:
87%
Én már mentettem meg öngyilkosságra készülő ismerősömet. Utána köszönetet mondott érte és azóta sokkal pozitívabban áll az élet dolgaihoz.
2023. máj. 30. 19:51
 9/38 anonim ***** válasza:
19%
7-es mássz fel az Everestre, ha van rá 20 milliód.
2023. máj. 30. 19:53
 10/38 anonim ***** válasza:
66%
Hősi tett.
2023. máj. 30. 19:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!