A homofóbiás felnőttek (egy része) megragadt az iskolai bullyingoló gyerekek szintjén agyilag?
Szolidáris vagyok az LMBTQ-val, de a "homofóbia" kifejezést nagyon rühellem.
A fóbia egy beteges iszonyt jelent (pókiszony, tériszony...)
Külön kellene választani a homofóbokat az LMBTQ-ellenes gyűlölködőktől.
Az utóbbit simán lehet erősíteni propagandával, és többek között az Orbán-kormány meg is teszi, de a pókok elleni rettegést nem igazán.
Persze lehet, hogy tévedek, és ha rengeteg pókiszonytató médiát tolnak az emberekbe, akkor működik, és akkor itt megjelenik az idegenellenes fóbia, a klímaválságfóbia... (nem tagadom a klímavészhelyzetet, szerintem is tragikus a helyzet)
De akkor is szerintem valahol ott van az igazság, hogy kell egy hajlam, és azt lehet erősíteni külső hatásokkal. De lehet, hogy a hajlam az maga a fóbia, és a tárgya, hogy melegek, vagy magasság ellen irányul, az már szinte részletkérdés.
De akkor sem szabad a betegséget a gyűlölettel, ill. a támadásokkal elnyomással stb. összemosni.
Nem szabad elfelejteni, hogy most az LMBTQ ellen majdnem olyan lejárató propaganda megy, mint anno a zsidók ellen, és a cél részben ugyanaz most is: politikai haszonszerzés, figyelemelterelés, mozgósítás... Igaz, akkoriban még vagyonszerzés is cél volt.
A fóbia jelentése az indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől.
Ez szerintem passzol azokra akiket homofóbiásoknak szoktak titulálni, főleg akik az általam emlegetett szélsőségesebb csoportba tartoznak vagy ahhoz állnak közelebb.
A forrás egyébként nem tudom mennyire számít egy fóbia esetén. De szerintem amit te mondtál ott nem csak a propagandáról vagy legalábbis nem minden esetben arról van szó. Azzal szerintem nagyrészt rá erősítenek egy már meglévő ellenérzettre, felerősítik azt. De az is lehet, hogy akik már beteges szintet érnek el abban azoknál csak azt érik el, hogy felbátorítják őket a propagandával arra, hogy ki is mutassák amit gondolnak.
Ugye sokan vannak úgy, hogy amikor azt érzik, hogy velük van a többség akkor sokkal bátrabbak tuddnak lenni.
Az intenzív félelmet jelenti a fóbia. A "homofób viselkedés" gyakran a gyűlölet, ill. megvetés stb. tudatos és szándékolt reakció.
Más továbbá a tudatos, és más az ösztönös. A valódi fóbia ösztönös reakciót eredményez, az LMBTQ ellenes magatartás meg többnyire szimpla taplóság - annak az egyik legalja.
A fóbia NEM gyűlöletet jelent.
Én homofób vagyok tehát NEM utálom a melegeket, de engem pasas ne akarjon tapogatni mert attól undorodom.
És nem azért mert gyűlölni akarom őket, hanem mert undorodom ha tapizni akar.
És ennek semmi köze orbánhoz mert 1998 előtt is így éreztem.
tegnap 10:39
Te is kevered a szezont a fazonnal.
Többféle módon lehet viszonyulni a melegekhez.
Agresszív (nonverbális, verbális, fizikai, gyerek esetén "kitagadás", kirúgás a lakásból...)
Az agresszió passzív, de támogató szemlélése
Megvetés, szóba se állni olyannal, akiről tudni, hogy meleg. Ha egy barátról kiderül hogy meleg, még ha soha nem kezdeményezett, rá se nézett z emberre úgy, nem is érez iránta vonzlmat, akkor is megszakítani vele a kapcsolatot csak azért mert meleg...
Attól függetlenül, hogy valakiről tudom, hogy meleg, emberileg azért még lehet vele beszélni, barátságot kötni bizonyos határok betartásával
Egy meleg "lapogatását" éppúgy kezelni, mint egy azonosnemű azonos viszonyban lévő heteroszexuális emberét.
A szexuális közeledés elutasítása - nos ez általában nyilván minden heteroszexuális emberben benne van, még akkor is, ha amúgy szolidáris az LMBTQ-sokal.
Ahogy ez természetes különböző neműeknél is, ha nincs kölcsönös vonzalom, vagy egyéb okok miatt. Ez teljesen természetes, különben antiszociális lehetnék.
Ja, és igen, egy puhatolózó kezdeményezést, amiben jelzi, hogy vonzódik, attól se kell falra mászni, undoródni, lehet helyén kezelni, úgy, hogy nem sértjük a másikat agyon, pl. ha ilyen helyzetbe kerülök, akkor annyit mondok, hogy "sajnálom, hogy csalódást kell okoznom, de heteroszexuális vagyok" 100%, hogy nem fog tovább nyomulni, ha mégis, akkor az már tényleg nagyon tapló, persze melegek között is lehetnek taplók, csakúgy mint heteroszexuálisok között. Nyilván persze az se mindegy, hogy miként jön a közeledés, de ez ugyanúgy működik, mint heteroszexuálisoknál.
Amúgy LMBTQ-sokkal szolidáris heteroszexuális férfi vagyok, aki megélte és traumák nélkül túlélte már néhány meleg ember közeledését a határok jelzésével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!