Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Azon gondolkoztam,hogy a...

Azon gondolkoztam,hogy a jövőben mi lesz a vezetéknevekkel?

Figyelt kérdés
manapság az a divat,hogy a gyerek megkapja az anyuka meg az apuka nevét,mondjuk egy 10 év múlva,ha az anya Tóth-Sipos az apuka-meg Kovács-Kis,akkor a gyerek neve Tóth-Sipos-Kovács-Kis Pityuka lesz?

2023. febr. 17. 12:10
 1/8 anonim ***** válasza:
97%
Az lesz a vezetékneve a gyereknek, amit a szülei adnak neki. Nyilván szelektálni fognak a kettejük 4 db vezetéknevéből. Esetleg Tóth-Kovács vagy Sipos-Kis verzióban.
2023. febr. 17. 12:13
 2/8 anonim ***** válasza:
66%
Én nem tudok ilyesmiről.
2023. febr. 17. 12:18
 3/8 anonim ***** válasza:
90%
Felénk csak a nő veszi fel így a férje vezetéknevét, a gyerek már csak az apa vezetéknevét kapja. Legalábbis nem láttam még olyat, hogy a gyerek is megkapja mind a két vezetéknevet, mint az anyja.
2023. febr. 17. 12:31
 4/8 anonim ***** válasza:
86%
Két vezetéknevet használhat, nem nagy rejtély.
2023. febr. 17. 13:02
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

3, akkor még nem láttál mindent.

Házasságkötésnél megkérdezik mi legyen a leendő gyerek vezetékneve. És ott a férj és feleség vezetéknevéből bármilyen kombinációt kihozhatsz.

Ugyanakkor a kötőjeles neveket ugyanúgy számon tartják, hogy az két névből áll, így kis-tóth és nagy-szabó gyermekét nem lehet kis-tóth-nagy-szabónak elnevezni, van erre limit.

És nem ide tartozi, de ugye nem csak a feleség, de a férj is szabadon zsonglőrködhet kettejük vezetékneveinek kombinálásával, ugyanúgy felveheti az asszony vezetéknevét a magáé elé vagy mögé kötőjelesen, ahogy a feleség a férjéét.

2023. febr. 17. 13:03
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Szabadon zsonglőrködhetnek, így van. Ismerek is olyan házaspárt, ahol férj és feleség felvette egymás nevét, kötőjellel. A két gyereküknek is ez lett a neve.

Mindemellett nem gondolnám, hogy a gyerekeknek majd 4 vezetéknevet fognak adni.

2023. febr. 17. 13:05
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Megjegyzem, sokan még nincsenek felkészülve arra, hogy az emberek kiléptek a klasszikus névadási struktúrákból.

Fleeségem felvette a nevemet kötőjellel. De mivel abban a sorrendben, hogy először az enyém, tána az ő neve nagoyn nehéz lett volna kiejteni, így meg lett cserélve, először az övé, utána az enyém.

Egyszerűség kedvéért Én Kis Zoltán, ő Szabó Zsófia (nem amúgy:D), és Kis-szabó helyett Szabó-Kis lett.

De pl a háziorvosa, akihez már 10 éve jár mikor megkapta az inputot, hogy írja át a nevét a rendszerben átírta... majd azzal a lendülettel együtt átírta a leánykori nevét is az én vezetéknevemre mert... nemtom miért:D

Meg sok helyen Szabónénak mondják, miközben hát nem a Szabó felesége, hanem ő maga a Szabó:D

Értem, hogy esetenként kavarodást okoz, de sokszor nem okozna, ha egyszerűen csak.. odafigyelnénk arra, amit a másik mond:D

2023. febr. 17. 13:40
 8/8 anonim ***** válasza:

Egységesíteni kellene. Pl. férfiak az apai, nők az anyai vezetéknevüket vinnék tovább, és házasságkötéskor ebből a kettőből állna össze a család közös vezetékneve, a gyerekek is ezt kapnák, akik aztán saját házasságkötésükkor megtartanák belőle az egyiket (férfiak az apától származót, nők az anyától származót) és így tovább.

Ily módon az egész családot azonosan hívnák, ráadásul nőknél az anyai, férfiaknál az apai vezetéknév öröklődne tovább évszázadokon keresztül.

2023. febr. 25. 13:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!