Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Az öngyilkosságot miért...

Az öngyilkosságot miért kezelik ennyire szigorúan?

Figyelt kérdés

Úgy értem, ha valaki öngyilkos szeretne lenni, akkor miért akarják mások mindenképp megakadályozni? Hiszen minden embernek a teste a saját tulajdona, elvileg azt tehetne vele, amit akar, nem? Ha úgy érzi, hogy nem bírja el a ránehezedő terhet, és inkább feladná, akkor mások ezt miért nem tartják tiszteletben?

Mit gondoltok erről?

2023. febr. 10. 23:14
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
85%
Az elviselhetőség mellett már lehet élvezni az életet. Például van egy beteg, gondozásra szoruló gyereke, amilyen helyzet miatt elég szar az élete, de ha a gondozásban segítséget kap, akkor már ki tud mozdulni, kapcsolatokat tud teremteni, van mit élveznie, és az erőt ad neki a nehéz helyzete elviseléséhez.
2023. febr. 11. 00:08
 22/31 anonim ***** válasza:
31%
#21 te most csak egy spéci példát írsz. nem volt szó semmi ilyesmiről, de azért így is elég deep ez a téma így péntek estére xd
2023. febr. 11. 00:17
 23/31 A kérdező kommentje:

Kaptam egy privát üzenetet is, amivel teljes mértékben egyet tudok érteni. Nekem nem sikerült ennyire jól megfogalmazni ezeket a gondolatokat, de szerintem tökéletesen leírja az álláspontom a fentiekkel kapcsolatban:

"Az lenne a természetes és normális, ha mindenki saját maga dönthetne arról hogy a saját életével mit tesz, hiszen mindenki a saját életéért és döntéseiért felel." Az üzenet írójának köszi!

Egyébként köszönöm a válaszokat is, jó volt összeütköztezni a véleményeinket. Az éremnek mindig két oldala van, és ahogy említette is valaki, szerintem a humanitárius faktor a legjelentősebb az ilyen esetekben.

2023. febr. 11. 00:22
 24/31 Darius- ***** válasza:
87%
Egyik ok, mert nem akar elvesziteni, ilyenkor o is onzo ugyanugy, mint a csaladdal rendelkezo ongyilkossagot akaro.
2023. febr. 11. 01:29
 25/31 anonim ***** válasza:
53%

Aki valóban öngyilkos akar lenni, az NEM kürtöli szét a világnak, hogy ő az akar lenni, hanem megteszi. Azt meg senki nem tudja megmenteni.

Tony Scott kihajtott egy hídra a kocsijával és beleugrott a folyóba.

Olvasztó Imre kihajtott az autójával egy tisztásra, ott pedig felkötötte magát egy fára.

Keith Flint a házában szintén felakasztotta magát. Robin Williams úgyszintén az otthonában tette.

Őket nem mentette meg senki. Mert k*rvára nem közölték senkivel, hogy meg fogják tenni.

Aki ezt szétkürtöli, az csak a legszánalmasabb módon vágyik figyelemre, ráadásul még érzelmileg is zsarolja embertársait.

"Öngyilkosságból csak jelesre lehet vizsgázni. Vagyis meg kell halni. Akit pótvizsgára utasítanak megmentés útján - az süllyedjen el röstelkedésében. Nem komoly ember. Az élők között van a helye."

-- Popper Péter

2023. febr. 11. 01:54
 26/31 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanazt írtad te is, mint amit bemásoltál az üzenetedből. Alapesetben joga van mindenkinek a saját életviteléről dönteni, de ez nem mehet más rovására, és csak akkor áll fenn, ha az illető mentálisan döntésképes állapotban van. A nyugaton megengedett asszisztált öngyilkosságoknál ehhez két szakorvos két különböző időpontban tett szakvéleménye kell. Csak többéves, gyógyszerekkel sem eredményesen javítható depressziónál és halálos betegségnél áll fenn, amúgy az illető a depressziós beszűkültsége miatt nem döntésképes, mert mentálisan beteg.

Te akarsz öngyilkos lenni, csak még vacillálsz?

2023. febr. 11. 09:19
 27/31 A kérdező kommentje:

Én nem akarok öngyilkos lenni, ahogy végstádiumban lévő betegségem sincs. Ettől függetlenül az öngyilkosságról meg az eutanáziáról is az a véleményem, amit ide leírtam.

#25, szánalmasnak nem mondanám ezeket az embereket, sem figyelemhajhásznak. A "cry for help" jelenség ismerős? Azt hiszem nincs pontos magyar megfelelője, valószínű pont amiatt, mert a magyarok többsége még mindig szánalmasnak gondolja azokat akik az öngyilkosság mellett döntenek. Az már többtényezős egyenlet, hogy sikerül vagy nem. Pl lehet valaki azért nem teszi meg otthon, mert együtt él valakivel és nincs rá lehetősége. Vagy ha éppen egyedül van otthon, nem akarja hogy utána az találja meg, akivel együtt él. Ez csak egy példa, millió befolyásoló tényező létezik még.

2023. febr. 11. 10:11
 28/31 anonim ***** válasza:
21%

"minden embernek a teste a saját tulajdona, elvileg azt tehetne vele, amit akar, nem?"

- Kezdjük ott, hogy a vallásokban nem!

Ott az istened tulajdona vagy - és Ő tehet veled azt, amit akar! A parancsai pedig egyértelműek, és adott céljai vannak veled!

Szóval egy vallásos ember az öngyilkossággal bűnt követ el, méghozzá nagyot.

- Ha pedig egy közösség tagja vagy, akkor a közösség felé vannak hasonló kötelességeid. Egy ember felnevelése komoly pénzbe kerül, és ezt a további élete során meg kell fizetnie a közösségnek, különben értelmetlen volt felnevelni. Az már a közösségtől függ, hogy ezt mennyire veszi komolyan, és mennyire bünteti, ha nem akarod betartani.

Ezek a VALÓS okai az öngyilkosság elítélésének.

Persze attól még létezik a többi ok is, amiről idáig szó volt. Egy jó közösség például odafigyel a tagjaira, és jót akar nekik. De ennél fontosabbak a fenti okok.

2023. febr. 11. 10:52
 29/31 anonim ***** válasza:
44%
Nekem az istene nem parancsol..,halja?!?!
2023. febr. 11. 11:19
 30/31 anonim ***** válasza:
32%
Mert az állam és orban adokat tud kicsikarni belőle. Vigyen magával egy politikust es legrosszabb esetben is luxus helyen tölti le az életet. Csajokat is kap.
2023. febr. 14. 09:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!