Honnan jött a zsidó megnevezés?
Nem értem a problémádat. A héber meg az Izrael a másik szó. A jew (dzsú) ugyanaz a szó, mint a zsidó, csak a minket körülvevő szláv nyelvek nem dzs-éznek, hanem zs-éznek. Ezért mi is. Židov (zsidov) szlávul a zsidó. A németek meg a zsudé-t judé-nek fogják mondani, mert azok meg j-znek. Hogy mi lenne az eredeti alak, azt én nem tudom.
Jó lenne néha kinézni az amerikanizált virtuális létből, és felfogni, hogy hol is vagyunk mi. A Szláv-tenger közepén, amit ha kifelejtünk a számításból, kihagyjuk, mint lépcsőfokot, nem fogjuk érteni magunkat sem. Pedig a távközlési műholdak előtti évezredben a magyarok és a világ között megkerülhetetlenül voltak még szlávok is.
Érdekes módon ez a j-zs-dzs probléma nem egyedi, újlatin és türk nyelveknél is előfordul, hogy amit az egyik nyelvjárás j-vel mond, a másik zs-vel, a harmadik dzs-vel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!