Az ország lakosságának mekkora része nem járt még sohasem külföldön?
Múltkor beszélgettem egy fiatalabb lánnyal és meglepődtem mikor azt mondta még sosem járt külföldön. Igazából én is csak Európában voltam, de ott többfelé is és valahogy úgy természetesnek gondoltam, hogy mióta EU van, azóta a nyitott határokon mindenki utazik külföldre, mert kíváncsi arra milyen máshol.
A régebbi generációk közt persze érthető, nekem is egyik nagypapám soha nem járt, de akkoriban nem is nagyon lehetett és ő jól érezte magát a saját kisvárosában, néha még eljárt kirándulni a környéken, de kb ennyi.
Valószínűleg elég sokan. Egyszer olvastam egy józsefvárosi általános iskoláról, ahol a tanulók nagy része még soha nem jart Budán. Nem a Balatonnál, pláne nem külföldön, hanem Budán. És ehhez hasonló rengeteg van a szegényebb területeken.
A tanult, jó anyagi körülmények között élők körében valószínű, hogy kevesebb ilyet találsz, de a cigánysoron az a ritka, aki volt külföldön (és jellemzően az se turistának, hanem mondjuk prostinak vagy feketemunkásnak).
"mindenki utazik külföldre, mert kíváncsi arra milyen máshol" - ehhez azért idő kell, meg valamennyi pénz is, azon kívül sokan félnek idegen helyre menni, főleg, ha nem beszélnek semmilyen idegen nyelvet. Sokan annyira önállótlanok, hogy egy szállásfoglalás is megugorhatatlan akadályt jelent. Ismerősöm mesélte, hogy szervezett utazáson, ami egy hét tengerpart volt Nyugat-Európában, a legtöbben ki sem léptek a szállodából, pedig rengeteg látnivaló volt a környéken.
Sajnos én sem voltam nagyon régóta új helyen, és elhiheted, nem az az oka, hogy ne mennék szívesen, vagy önállótlan lennék vagy ne engedhetném meg magamnak.
Én fiatal vagyok még viszonylag (26 éves) és ha az nem számít külföldnek, hogy kb. 50 métert átmentem a határon Szlovákiába (Somoskői vár, aki ismeri tudja hogy szó szerint kb. 50 méterre van a határon túl), akkor bizony még én sem voltam soha külföldön. De mondok jobbat: még a Balatonnál se.
Ez van. Nem mindenki milliomos hogy csak úgy utazgasson a világban.
18 eves elmultam mikor eloszor jartam kulfoldon de akkor is csak Szerbiaban voltam vasarolni mert a hatartol nem messze laktunk. Akkor mar lehetett utazni szemelyivel is.
25 eves voltam mikor eloszor voltam ugy kulfoldon hogy nem par orara mentem hanem 2 hetre nyaralni.
Engem a szuleim sose vittek kulfoldre de ok is csak a szomszedos orszagokban jartak. Ma meg mar kulfoldon elek es dolgozok, az allampolgarsagom is megvan.
Szerintem a legtobb altagos anyagi korulmenyek kozt elo magyar max egy szomszedos orszagba megy vagy pedig dolgozni megy kulfoldre. Nem az a draga hogy elmenj repulovel Becsbe hanem a szallas. Mar Budapesten is draga a szallas ha pl 5 napot el szeretnel tolteni.
Több kérdés alatt olvastam már, hogy nem csak nem voltak emberek külföldön, vagy akár az ország a lakhelyüktől távolabb eső részei, de nem is érdekli őket, mi van máshol. Van aki azt mondja, nem is érti minek kéne máshova menni, mint ahol laknak. Végülis, akiben ennyire nincs érdeklődés a világ vagy akar az ország más részeinek megismerése iránt, az minek menjen bárhova?
Ezt nem lenézésből írom. Én viszonylag sok helyen jártam és megyek is még sok helyre, de én se megyek olyan helyre, ami nem érdekel. Nem biztos, hogy soha, de azért ami jobban érdekel, az mindig a többi elé kerül.
Na meg az is egy szempont, hogy az ország sok részéből több idő és körülményesebb eljutni Budapestre, vagy Debrecenbe, ahonnan már vannak járatok külföldre, mint amennyi idő elrepülni más országba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!