Kell igazolni, hogy zsidó?
Gondolon a zsidóknál is van valami papír ami igazolja. Én nem vagyok vallásos, de meg lettem keresztelve reformátusnak. A mai napig megvan a keresztlevelem, ami igazolja hogy a református egyház tagja vagyok (még ha ez nekem nem is jelent semmit). Nem ismerem a vallásokat, de biztos vagyok benne hogy a zsidóknál is van valami papír ilyenkor, meg az összes többi vallásnál. Különben mindenki azt mondana amit akarna.
Ha nincs meg, akkor esetleg abban a zsinagógában lehet érdeklődni ahol anno történt a dolog (nem tudom minek nevezzem, gondolom nem keresztelkedésnek hívják a zsidók), hátha tudnak adni másolatot. Vagy legalább igazolást hogy náluk megvan az esemény az adatbázisban, és az illető valóban zsidó vallású volt.
"Ha valaki meghal és zsidó vallású, szeretne zsidó temetőben nyugodni"
A halottak nem szeretnének, akarnak semmit, mert halottak.
Esetleg egy végrendeletben meghagyhatja, hogy azt szeretné, ha izraelita temetőben temetnék, de elég fura óhaj, ha amúgy nem volt vallásos. Az izraelita temetők az izraelita vallásúaknak vannak fenntartva. Ha nem volt vallásos, akkor nem volt izraelita vallású, csak zsidó származású.
2
Keresztelkedés tényleg nincs, de vannak egyéb szertartások. Ha valaki izraelita vallású, annak van nyoma.
De szerintem te kevered a vallást a származással.
"Zsidó, akit zsidó anya szült, vagy aki betért."
"akit zsidó anya szült" - ezt könnyû igazolni: noágon vissza kell menni az 1948 elõtt születettig és kérni róla születési anyakönyvi kivonatot a vallás megjelölésével.
Ugyanis 1948-ig (és valszeg a rendszerváltás óta) a születési anyakönyvben benne volt a vallás, ha zsidó, akkor az, hogy "izr" (izraelita).
Ha az illetõ úgy lett zsidó, hogy betért, akkor az a rabbitestület tudja igazolni, akik "betérítették" (akiknél betért).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!