Magyarországi magyarok,mi a véleményetek a külhoni (romániai,szerbiai,szlovákiai stb) magyarokról? Pozitív-negatív véleményekre vagyok kíváncsi.
#10 Csak nálunk ez a történelmünk miatt nagyon jelentősen befolyásolja is a dolgok állását, máshol kevésbé, és ugye sok pénzt is öl abba a kormányunk, hogy a külhoni magyarok szavazatait megvegye. De mindegy, a kérdező nem politikai témában tette fel a kérdést, nem is akarom abba elvinni.
Az mondjuk kicsit más helyzet szerintem, mikor valaki kivándorol, akár pont a rossz gazdasági vagy politikai helyzet miatt, és úgy akar szavazni. Mert az lehet még "haza" jön. A külhoni magyarnak ez nem az otthona, kulturálisan nyilván magyarnak tekinthető, de ha eddig nem jött ide, akkor várhatóan nem is fog, miért is tenné. Szóval valóban lehet, hogy az "itt él, itt adózik" nem elég komplex. Lehetne pl olyan, hogy aki az elmúlt X évben még itt élt, az szavazhasson. De ha valaki végleg kivándorol, vagyis már tizen-huszon éve kint van, az szintén ne tehesse szerintem, hiszen nem itt tervezi az életét.
Se nem jobbak, se nem rosszabbak azoknál akik a határon belül laknak.
A (magyarországi) szavazójogukat elvenném, ha nem itt élnek, de ennyi.
Szlovák határ mellett élek, sok határon túli magyar ismerősöm van, pont ugyanúgy vannak köztük jó fejek meg kevésbé jó fejek, mint "itthon".
Eddig a többség, akivel találkoztam közülük, szimpatikus. Most is dolgozik az irodában nálunk egy felvidéki srác, nagyon kedves, jó fej és nagyon különleges a tájszólása is.
Egy volt osztálytársam az egyetlen, aki nem szimpatikus, de hasonló hozzáállásút simán találok magyarországi magyarok között is (az a típus volt, aki csóró volt, és elvárta, hogy az osztálytársai pénzeljék, ha meg a szülők nem tudták a szülei helyett kifizetni mondjuk folyamatosan az osztálykirándulását, osztálypénzét, nem osztották meg a reggelijüket a gyerekek, akkor a szüleivel együtt előadták a "szegény Romániából származó gyereket nem segítik a burzsuj tahó osztálytársai, mert nacionalisták és diszkriminatívak" fürdősk...a számot... pedig egy külkerületi gimi volt, alig 1-2 gazdag család járatta oda a gyerekét, a többségnek nem volt annyi pénze, hogy pénzelje a srácot... és ahhoz képest meg márkásabb edzőcipője meg kabátja volt, mint az osztály 80%-nak...).
Sokkal hazaszeretőbbek mint az itthoni magyarok (sajnos az itthoniak gyűlik ezt az országot)
Sok szekélytől hallottam már hogy előbb fognának fegyvert hogy kiszakadjanak minthogy elrománosodjanak.
Ugyan ez igaz felvidékiekre vajdaságiakra
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!