Gyereket csikizni kínzás? Trauma lehet később?
Elég nehéz kérdés!
Szerintem számos dolog függvénye. Egyrészt egyéni, kinek mi a tűréshatára. Sőt, ugye eleve elsődleges szocializációban eltanulandó, hogy viselkedjünk az emberekkel. Akik eleve nem szeretik mások közelségét, azok sokkal inkább kínzásnak veszik ezt, semmint a kollektivista kicsik.
Nem mindegy persze az sem, hogy mi az intenzitás, és mennyi ideig tart. Oké, régen kínzási módszer volt, de felteszem, akkor sem 1 perc, lágy kínzás volt a metodikája.
Ki milyen domináns érzést társít hozzá, nehéz tudni, de valakiben a "játékosság" dominál, valakinél pedig a kiszolgáltatottság érzése. Ha megkérdezel valakit, akkor nyilván előzetesen valószínűleg senki nem fog tudni válaszolni, nála épp melyik.
Azért az sem mindegy, mi történik alatta. Ha csak nevetés esetleg rángatózás, akkor még lehet ok, de ha fuldoklás, könyörgés, effélék, az nyilván nem fér bele.
Röviden és diplomatikusan: attól függ
Köszönöm a legelső normális választ, #21.
Nem arra gondoltam, hogy 5 percig addig kell csiklandozni a gyereket, hogy már sírjon vagy ilyesmi. De mivel már az átlagos 30 másodperces csiklandozás is kínzás gyakori népe szerint…
Tehát aki (részben) neked ad igazat az normális válasz, aki meg nem veled ért egyet az nem normális válasz? :D
"már az átlagos 30 másodperces csiklandozás is kínzás gyakori népe szerint"
Kínzás = kín okozása szándékosan
Kín = szenvedés, fájdalom, kellemetlen/kényelmetlen helyzet
Mivel a csikizés kellemetlen és szenvedésnek is nevezhető, abszolút nevezhető kínzásnak a csiklandozás, időtartamtól függően.
A szavak jelentését a magyar nyelv értelmező szótárából vettem, nem a magánvéleményem.
#25 vagyok
Akinek nem tetszik amit írtam, az ne rám nyomogassa a pirosat, hanem vegye fel a kapcsolatot az MTA-val, ők tudnak változtatni az általam idézett definíciókon. :)
Kedves néhány válaszadó!
Azt értsük meg végre, hogy nem vagyunk egyformák! Igen, sokak kínzásnak veszik az egyetlen oldalbabökést is, de vannak, akik számára ez nem kínzás. Fentebb már ismertetett, hogy mi alapján változik ez.
Kéretik elfogadni mind a két oldal véleményét és hozzáállását!
Ha valakinél a kínzásnak minősülő jelek látszanak, akkor tartsuk tiszteletben, és ne kínozzuk!
Másik oldalról ha valaki ezt elfogadja, és neki nem a kínzás a domináns érzet, fogadjuk el, és azt is, hogy ő bizony csikizhető, legyen az illető gyerek vagy felnőtt!
A legfontosabb az, hogy legyen szemünk észrevenni, hogy a másik melyik csoportba tartozik, és bármi is a habitusa, tartsuk azt tiszteletben és aszerint bánjuk az illetővel!
A tisztelet, ez a legfontosabb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!