Mostani tapasztalat alapján, új személyi igazolvány kiállításánál, kötelező az ujjlenyomat?
Most fog lejárni a régi és több információt is olvastam erről.
Egyik:
2021. augusztus 2. napját követően kizárólag tároló elemet tartalmazó okmány adható ki. A tároló elem tartalmazza birtokosának arcképét és 2 ujjnyomatát, ezért a 6. életévét betöltött polgár – jogszabályban meghatározott kivétellel – köteles állandó személyazonosító igazolványa kiadásához ujjnyomatot adni. A jövőben nem lesz lehetőség az ujjnyomat adásának visszautasítására.
Másik:
Nem kell ujjlenyomatot adni, ha
- a magyar állampolgár a 12. életévét még nem töltötte be;
- az ujjnyomat adását a kérelmező visszautasítja (figyelem! ebben az esetben a kiállított E-szig nem lesz alkalmas azon funkciókra, amelyek az ujjnyomatnak a chip-en való tárolásához kötöttek);
- ujjnyomat adására fizikailag képtelen.
Kormányzati ügyfélszolgálattal az előbb chateltem, de csak azt másolták be, amit én is az elején (2021. augusztus 2. napját követően...).
Csak tapasztalat érdekel, hogy az elmúlt 1-2 hónapban volt-e, akitől megkérdezték, akar-e adni ujjlenyomatot. Mert kettő ismerősöm idén tavasszal volt és megkérdezték tőlük, akarnak-e ujjlenyomatot adni. Így a fentebb említett 2021. augusztus 2. dátum nem 100%-os. Lehet ügyintéző függő, vagy az elején még nem vették annyira szigorúan és most már betartják minden esetben. Kíváncsi vagyok a tapasztalatokra, mert ha az alapján is kötelező, akkor lehet maradok a csak jogsinál.
11.
A munkám miatt TUDOM.
9. voltam.
Aha.
Ez a munkád, de törvényi hivatkozásod nincsen. Hihető...
:)
Köszönöm a válaszokat és a gondolatokat ezzel kapcsolatban, kivéve a másokkal szembeni trágár megjegyzéseket, de ahogy látom, törölve is lettek, mire ezt elkezdtem írni.
Végül elmentem az egyik Kormányablakba, így friss, ma kora délutáni tapasztalatom van.
Mondtam, hogy lejáró személyi miatt szeretnék újat, de ujjlenyomathoz nem járulnék hozzá. Válasz az volt, amint írtam dátumot a kérdésben is, hogy 2021. augusztus 2. napjától kötelező. Megtagadhatom az ujjlenyomatot, de akkor nem kapok személyi igazolványt. Megemlítettem ismerősök történetét, hogy Tőlük idén tavasszal megkérdezték, szeretnének-e ujjlenyomatot, mondta az ügyintéző, hogy ilyen nincs, az nem lehetett, max előző évben. Mondtam, nem, az idén volt már. Erre mondta, hogy akkor lehet azt kérdezték meg Tőlük, hogy eltárolják-e. Mert arra mondhatok nemet.
Utána beszéltem egyik ismerősömmel és mondta, hogy félreértés lehetett, azt kérdezhették meg Tőlük (rendszerbe tárolást), nem azt, hogy magába az ujjlenyomat vételbe beleegyeznek-e.
Ügyfélszolgálatos hölgy még annyit fűzött hozzá, hogy ez ujjnyomat és nem ujjlenyomat. Kérdeztem, mi a különbség? Hogy ujjlenyomatnál a rendőrség veszi le tintával (vagy mivel), itt meg digitálisan. Hát nálam továbbra is ugyan az a kettő, sőt, digitális levételnél rögtön el lehet juttatni bárhova.
Végül kértem a személyi elkészítését, mert jogsival külföldre nem mehetek (ki tudja mikor alakul úgy a helyzet az országban, hogy menni kell), meg ahogy az egyik hozzászóló is írta, lehet nem mindenhol fogadják el a jogosítványt. Én bankról hallottam anno, hogy szórakoztak emiatt.
Így csak a kötelező dolgokat kértem, valamint az is be lett állítva, ami szerepel az igénylőlapon is, hogy nem járulok hozzá az "ujjnyomat" tárolásához. Mondta ügyintéző, azért jó, ha tárolva van, mert ha elvesztem, ellopják, akkor nem kell bemennem megint, anélkül is tudják pótolni. Így, ha nem kérem, akkor csak a kártyán van rajta. Mondtam, nem baj, elég (még sok is), ha ott van.
Tehát a mai tapasztalatom alapján kötelező az "ujjnyomat", de lehet kérni, hogy ne tárolják el, azaz csak a kártyán lesz rajta.
Plusz információ, jogosítványom 1 év múlva jár le. Mondta ügyintéző, hogy azt tudom online intézni, ügyfélkapun keresztül. Ezt tudtam, viszont azt nem, amit hozzá tett, amikor elmegyek orvosi alkalmasságira, akkor kérnem kell az orvost, hogy töltse fel a rendszerbe, és mivel 3 éven belüli képem lesz náluk (a mostani személyi készítés miatt), ingyen elkészítik, be se kell mennem hivatalba. Ellenkező esetben, 4.000 Ft, ha személyesen intézem. Most ennek nem néztem utána, de így lehet. Emellett, gondolom plusz a orvosi alkalmasságira fizetni kell. Ezt csak leírtam, hátha valakinek segít.
Erre a hozzászólásra válaszolok külön:
"Mire ez a paranoia....??
Bűncselekményt készülsz végrehajtani, és nem szeretnéd, ha ez alapján hamar be tudnának azonosítani?
vagy mitől érzed "veszélyesnek" az ujjlenyomatadást????"
Nem készülök bűncselekményre, szerencsére nem volt még rendőrségi ügyem elkövetőként. És ép ez az, hogy akkor mire fel adjam meg az ujjlenyomatomat. Ahogy a kettes hozzászóló is írta, mi lesz a következő? Ha mindig mindenre rábólint a többség, akkor azt csinálnak velünk, amit akarnak, ami történik is. Itt a népszámlálás is, amiben olyan kérdések is vannak, amiknek semmi köze nincs a népszámláláshoz. Pont azok hozzák meg ezeket a döntéseket/törvényeket, akik a mentelmi jog mögé bújva azt csinálnak, amit csak akarnak (nem csak erre az országra értem). Ahogy látszik is, nem a jó irányba halad a világ, főleg egy jó ideje. Nekem személy szerint nincs bizalmam se a mostani rendszerben, se a másik, vagy akármelyik oldalban se. Elég sok mindennel éltek és élnek vissza, a bizalmat az nem sikerült felépíteni, akkor meg miért is ne fejezzem ki az aggályomat ezekkel kapcsolatban, mint pl. ujjlenyomat, ami pár év múlva lehet már DNS lesz és így tovább.
"Következő mi lesz? Kelleni fog a farokméret is?"
Nem is rossz ötlet, legalább pontos adataink lennének. Önbevallásos alapon minden férfi átlagon felüli szerszámmal rendelkezik. :)
Néhány apróság a korábbi válaszokhoz. Ujjnyomat nélkül nincs személyi, 2009 nyara óta pedig útlevél (illetve max. 1 évig érvényes, de sok ország viszont így nem fogadja el.) Ha egy bűncselekmény felderítése közben ujjlenyomatot rögzítenek és az nem szerepel a rendőrségi nyilvántartásban akkor igenis összevethetik a személyihez vagy az útlevélhez tartozó ujjnyomatokkal. És igen eltárolják digitálisan! Tehát az állam látszólag mindenkit potenciális gyanúsítottként kezel!
Belföldön a jogosítvány teljeskörűen helyettesíti a személyit! Beleértve a banki ügyintézést, az adóhivatalt, a földhivatalt, a munka- vagy adásvételi szerződést is. Az elmúlt 3 évben mindegyikhez volt szerencsém.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!