Mit jelent ez a Demjén Ferenc idézet: "Tudod nincs mennyország, de minden síron nő virág"?
Ez a dal olyan időszakban íródott, amikor nem volt ajánlatos vallási színezetet adni a dolgoknak. Ebben ennyi van.
Én úgy szoktam énekelni, hogy "tudod, van mennyország és minden síron nő virág"
Talán a metafora túl komplex írói eszköz itt sokaknak, de teljes szöveget elemezve nincs értelme tényeleges hitet meg halált belemagyarazni ebbe.
Az egész dal arról szól hogy hé, most szarul érzed magad, de nyugi, lesz még jobb is, van remény (fel fog még kelni a nap, ugye).
A leszavazott válaszoló írta jól: az élet sosem lesz kész mennyország, de a virágokban lehet, és kell is gyönyörködni.
#6 az oké, hogy te máskép értenéd, de miért kell ezt úgy mondani el, hogy a többi aki nem így érti hülye?
ráadásul szerintem te érted meglepően. Azt, hogy "nincs mennyország", úgy érted, hogy "az élet nem egy mennyország". Én még soha nem hallottam az előbbit az utóbbi értelemben. Ha utóbbit akarjuk kifejezni, nem az előbbi módon szoktuk.
Én is csak azt tudom, hogy nekem mit jelent.
Nincs mennyország = nem elvárás, hogy legyen mennyország (egy a cselekmény és a következménye által meghatározott logikai térben a következmény közvetlenül függ a cselekménytől, de független a cselekvő szándékától).
"minden síron nő virág" = két jelentésű:
1. Az élet a többi élő számára az egyed halála után is megy tovább (sőt halála új életek létrejöttét teszi lehetővé).
2. A halál paradoxona, azaz az élet "jutalma" és a "büntetése" is a halál. Hogy éppen melyik azt az élet milyensége (az azt leélő értékelése szerint) dönti el.
Amúgy meg jól is hangzik (ettől művészet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!