Minden sikeresebb, értelmesebb cigány rasszista?
Eddig életemben kétszer volt üzleti dolgom cigányokkal. Először úgy 5 éve, mikor az egyik motoromat vettem. Mikor odaértem a házhoz (egy 20 ezer fős város közepén volt), akkor derült ki, hogy egy cigány férfi hirdeti. Mondta, hogy a héten már 3 másik cigányt hajtott el, be sem engedte őket, mert velük nem fog üzletelni, mert át akarják majd úgy is verni. A másik eset meg 2 hónapja volt, mikor eladtuk a tesómmal közösen örökült házunkat. Ez egy olyan faluban lévő ház volt, ahol a lakosok fele cigány. Egy cigány férfi vette meg, aki már az utcában másik 4 házat is birtokolt. Ő hetekig könyörgött, hogy ha nem is adjuk el neki, de azt ígérjük meg, hogy cigánynak nem adjuk el, mert ő nem akar cigány szomszédot soha többé.
Mindkét eset furcsa volt nekem. Azt hittem, hogy akinek sikerül kitörni abból a "kultúrkörből", az ugyanúgy oda valósinak fogja érezni magát. De közben meg nem, az egész népcsoportot elkezdi utálni. Ez általános mindenhol? Vagy csak nekem volt véletlen mindkét tapasztalatom ilyen?
A cigányság sem egy homogén massza, egyéni sorsok és életutak vannak jelen náluk is.
A "magyar" egyetemi tanár sem bratyizik a csirkegyárban dolgozókkal. Viszont mint két kultúrában közös, hogy a valódi sikereket elért nagy emberek mentorálnak/felkarolnak tehetséges, de rossz körülmények között élő tanítványokat.
Pl a Snétberger Ferenc zenei táborok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!