Ha házasság előtt alapítottam egy céget, az abból származó jövedelem az kizárólag engem illet? A cég tulajdonjoga is kizárólag engem illet?
A házasság előtt alapított cég a Tied.
Az abból származó jövedelem, amely a házasságkötés után keletkezett nem, mert:
A házasság alatt szerzett (megkeresett) jövedelem közös, az abból vásárolt bármi is közös, akkor is, ha a feleség nem dolgozik.
A cég tulajdonjoga marad a tiéd. Viszont amíg házasok voltatok, és a céged értéke nőtt, akkor abból neki is jár.
Pl 10 millió volt a cégérték mielőtt házasodotál és most ér 20 milliót, akkor 5 millió jár a nőnek. Ezt vagy kifizeted, vagy adsz neki 25% tulajdonrészt, az megbeszélés kérdése.
Házassági szerződés nincs?
Ha van házassági szerződés, akkor az van, ami abban benne van.
Mivel mi nem tudjuk mi van benne, így csak tippelni tudunk, azzal meg nem mész semmire.
Ha nincs szerződés, akkor "bejegyezve egy ingatlan, jelen esetben, a cég székhelye, és 2 luxusautó, akkor azok mind az enyémek?"
Ezeknek nem a fele a nejedé, hanem az az érték, amivel a cég nőtt, annak a fele. Tehát pl 100 milla volt ez mind összesen, akkor annak a fele (mínusz hitel, écs) tehát a cégérték számít, nem az hogy 2 kocsi van vagy 3.
4. es 7., szerintem rosszul tudjatok.
A cegtulajdon nem csak egy penzosszeg, hanem jogok (es kotelezettsegek) hivatalos iratba foglalt halmaza, amelyet hivatalos, allami szerv tart nyilvan.
Ha valaki 100%-ban tulajdonosa egy cegnek, akkor mas ember ugyanugy nem juthat csak ugy tulajdonhoz benne, ahogy peldaul egy kulonvagyonnak minosulo lakasban sem, fuggetlenul attol, hogy annak eredeti ertek 10 millio forint volt, most meg mondjuk 50 millio. Ez esetben is az erdeti tulajdonos 100%-os kulonvagyona. (Hacsak nyilvan a masik nem fektetette bele erteknovelo beruhazast.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!