Miért van az, hogy bizonyos fogalmakat a nemekhez lehet társítani?
Például,
férfiak:
autók, foci, informatika, konzol, hegymászás, természettudomány, katonaság, kék, vagányság, szörfözés
Nők:
Család, rózsaszín, HelloKitty, fodrászat, vásárlás, celebek, lelkizés, szivecske, műköröm, sminkelés
A férfiak mintha menőbbek lennének.
Ez úgy hülyeség, ahogy van. A női részből semmi se passzol hozzám, a férfi résznek meg fele talál.
Ezek csak ilyen hülye sztereotípiák. Kisgyerekeknél még talán ok, ha ezeket a fogalmakat nemekhez társítják, de 10 éves kor fölött már nem.
Nő vagyok,
- imádom a focit, mindig nézem, régen fociztam is
- régebben az autós sportokat is imádtam, jelenleg nincs rá időm
- természettudományi szakon tanulok
- szeretem a traktorokat, kombájnokat, tervezek jogsit is rá csinálni, mert a szakom kapcsolódik hozzá
- gyűlölöm a rózsaszínt, a hello Kitty-t,a műkörmöt, a hajfestést, a műszempillát, utálok sminkelni stb.
- a vásárlással ki lehet kergetni a világból
- A háztartásban a dolgokat én szoktam megszerelni vagy beszerelni pl. csapot
- nem szeretek pletykálni, barátnőim sincsenek
Egyedülálló nő vagyok és igaza van az egyik válaszolónak,a pasiknak az ilyen nők egyáltalán nem kellenek.
A rózsaszín sose volt a fiúk színe, a vörös volt az (Mars).
A világos kék volt a lányoké (víz, ég, tisztaság), nem a sötét.
Most már szerencsére nők is foglalkozhatnak "férfias" dolgokkal.
Azért egy babázó férfit még elítélnek, pedig őt sem kéne. Vannak már óvó bácsik is.
Te társítod ezeket a fogalmakat a nemekhez, mégpedig elég önkényes módon, így igazából csak rólad árulkodik a felsorolás. Egyrészt olyan sztereotípiákban gondolokodsz, amik nagyon messze állnak a valóságtól. Másrészt a két listát nem azonos életkori preferenciák alapján állítottad össze (egy felnőtt nőt egész biztosan nem fog érdekelni a Hello Kitty). Harmadrészt pedig kérlek definiáld, mit jelent az, hogy "menő".
Pl. a kék és a rózsaszín színek az elektromágneses sprektrum más hullámhossz-tartományaihoz tartozó fotonok keverékét képviselik, amelyek más-más arányban stimulálják a retina három különböző fajta fényreceptorát. Mitől lesz "menő" a kék?
Azért tűnik menőbbnek, mert a nőknél direkt olyanokat válogattál össze,
ami az ostobábbakra jellemző. A fordítottja kb. ez lenne:
Férfiak: sör, foci, böfögés, izzadt atlétatrikóban hónaljkutya, meccs után részeg hőbörgés, verekedés, nulla szociális érzék
Nők: gyermekszeretet, esztétikai érzék, érzelmi intelligencia, hűség
Ugye, milyen parodisztikusan sarkítottnak tűnik? Na ilyen az is, amit te írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!