Demens nagymama és down-szindrómás fia gondnokság alá helyezésekor milyen költség merülhet fel?
Lehet, hogy csak én nem értem!
Milyen örökségről beszélsz MOST az otthonba kerülés költségei kapcsán, amikor a mama még simán élhet 20 évet?
Vagy kitől örökölne a barátod és a down-os fiú?
Mindentől függetlenül, ha testvérek, akkor egyenlő arányban örökölnek, függetlenül a mentális állapottól, de a down-os örökségét a gondnoka kezeli, gyámhatósági felügyelet alatt.
Az állami otthonokba a bekerülés ingyenes (szociális állapot alapján) és azokat is befogadják, akiknek a jövedelmük nulla. (Ahogy a kórházban sem fizeted a villanyszámlát, a mosást, vagy a kaját)
A barátod a down-osnak a fia?
Vagy ha nem, akkor van a mamának a down-os mellett másik gyereke is?
Mert akkor előbb az örököl, ...kivéve, ha már meghalt.
Az ingatlanról meg a gondnok fog dönteni, a gyámhatóság engedélyével.
Akár demens a mama, akár nem, minden jogosult csak akkor fog örökölni utána, ha már meghalt. Addig nincs semmilyen örökség, tehát ezt a témát jegelheted.
Elmeszociális otthonba (és minden szociális otthonba) a bekerülés ingyenes, de ez nem holnap lesz, ha még az elmeállapotát elbíráló orvos sem járt kint, aki eleve csak a gondnokság szükségességének a tényét bírálja csak el és nem az otthonban való elhelyezését. Az majd egy külön procedúra lesz. Ha azt a kérvényt befogadják, utána jön a várólista, aminek van súlyossági alapon besorolása.
Tehát te az unokával már most az örökségről álmodozol, és mossátok kezeiteket, hogy majd az állam.
Ha jól értem, most volt pszichiátriai vélemény arról, hogy a nagymama demens, és gondnokság alá kell helyezni. Ha hivatásos ideiglenes gondnokot rendelnek ki, az is 1-2 hónapba telik, míg átmennek a papírok a gyámügyi osztályon (fővárosi viszonylatban mondom, vidéken ez gyámhivatali munkakedvtől függően végtelen idő is lehet). Mire a rendes gondnoksági per lezajlik, és a legtöbb intézményi elhelyezéshez ez kell, 6-8 hónap, akkor lesz egy rendes gondnok, és eddigre remélhetőleg a Down-szindrómás fiú is kap egy új gondnokot. Kevés jövedelmükre való tekintettel felkerülnek a kilométerhosszú várólistákra országszerte az elmeszocotthonokban, ez minimum 10 év szokott lenni.
Szerencsére a vagyon életében azért még a nagymamáé, ezt a gondnokság folyamata alatt zárlat alá helyezi a gyámhivatal, és arra használja fel, hogy az ellátásuk biztosított legyen. Ha a gondnok és a gyámhivatal agilisek, és ér valami az ingatlan/van más vagyon, akkor abból sitty-sutty pár hónap alatt meg tudják oldani, hogy fizetős otthonba kerüljenek mindketten. Remélhetőleg elég lesz rá a nagymama vagyona, hogy fedezze a költségeket. Ha nem, az unoka kötelezhető a szülőtartásra.
Én nem élném bele magam az örökségbe.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!