Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Állampolgárként nekem köteless...

Állampolgárként nekem kötelességem törvénysértést, szabályszegést megakadályozni?

Figyelt kérdés

Itt gondolok például a forgalmi szabálytalankodásra, szabályszegésekre.

Olyan helyen, ahol tilos dohányozni, de dohányzik és többeket zavar ezzel.

Több esetnek voltam a szemtanúja:

A bolt 5 méteres körzetében tilos a dohányzás. Babakocsival áll egy nő, mellette, várva, hogy nagyobb legyen bent a hely. Közvetlenül mellette egy eléggé alulművelt kinézetű úriember dohányzott. Többen is rászóltak, hogy legyen szíves hagyja abba, vagy menjen máshova. De nem, nem hagyta abba, sőt még neki állt feljebb. Ekkor egy 70-es éveiben járó idős asszony odalépett és kikapta a szájából a cigit, aztán rátaposott.

Megtapsoltuk a hölgyet. Ez szerintem teljesen természetes.

Vagy például valaki nem vesz föl maszkot, és még ordibál is. (ahogy szokás)

Ilyen is volt, elég sok. Kis pékség, bementem, válogatok, nézelődök. egyszer csak veszett ordibálásba, káromkodásba kezd egy nő.

Hűűű micsoda színjátékot levágott. Úgy ordított, hogy csengett a fülem.

Hogy ő aztán nem vesz föl maszkot, neki ne mondja meg senki, egyébként is gyenge hozzá, hogy fölvegye, megfulladna. stb stb Karen duma.

Érdekes tény, hogy ha ennyire tud ordítani akkor a maszkhoz hogyhogy gyenge a tüdeje? Egyszer se volt rajta, de már tudja, hogy nem bírja :D

Mindenki nyugodt, szépen kérjük, hogy fejezze be. Kimegy, vagy kidobjuk.

Alig hallani a normál emberi beszédet az üvöltése mellett.

Na, két pacák megunta. megfogta az egyi ka karjánál és szó szerint kidobták az utcára. Nem esett el, de azért jól kilökték az ajtón. Ha fölvesz maszkot visszajöhet. -mondták neki.

A boltban dolgozók mind köszöngettek, hogy jaaj köszönjük, hálásak vagyunk.

Aztán a harmadik, még mindig maszkos eset, amikor buszon hepciáskodik valaki. Feltartja a forgalmat, hazavágja egy napra a menetrendet. Más mögöttünk volt a következő (12-perces) busz de mi még álltunk.

Férfi volt az illető. A buszsofőr végül megunta, szó szerint megfogta és leráncigálta a buszról. Hanyatt is esett. Itt senki nem köszönt semmit, csak 2-en mondták, hogy na végre, valaki cselekedett. (idős nők mondták)

Nő vagyok, nem kenyerem az erőszak, de azért ami sok az sok. A cigis dolgot pont én akartam meglépni, csak előttem már megtették :D

2020. nov. 30. 19:31
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
78%
Nem.
2020. nov. 30. 19:36
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Most az egy dolog, hogy te jókat nevetsz ezeken, hogy "háhámostjólmegkapták", de az önbíráskodás nem mindig végződik jól, hidd el. A kérdésre válaszolva meg nem, nem kötelességed, mert ez a rendőrség feladata (lenne).
2020. nov. 30. 19:38
 3/14 A kérdező kommentje:
Nem kötelességem. Oké. És ha valaki potenciálisan veszélyeztet másokat?
2020. nov. 30. 19:39
 4/14 A kérdező kommentje:

2: önbíráskodás sehol sem volt jelen. Ennyi erővel önbírásködás az önvédelem is. Hogy merted megvédeni magad stb stb.

Nem nevetek. Sajnos eléggé szomorú vagyok.

2020. nov. 30. 19:40
 5/14 anonim ***** válasza:
61%

Na megint egy levike-szintű jogászkodó...

Lapozzunk! :-D

4

2020. nov. 30. 19:46
 6/14 anonim ***** válasza:

#2nél a pont!

Aztán majd a megrendszabályozott ember is "visszaönbíráskodik" (esetleg hívja a kiscsaládját segítségül), azt' jól megnézheti magát az önkéntes igazságosztó!

2020. nov. 30. 19:47
 7/14 A kérdező kommentje:
Hívja csak.Ők is meg lesznek agyalva, ha még nekik áll feljebb. Tudod voltam én is terhes, volt nekem is újszülött gyermekem. Nem tűröm, ha az arcába fújja a füstöt. Bocsi, ez van.
2020. nov. 30. 19:52
 8/14 A kérdező kommentje:

Érdekes, amit itt most mondotok mennyire ellentmondásos azzal ami a valóságban történik. Vagyunk vagy 8-an és MINDENKI tapsol! Nem egy ember a másik "ellen" hanem a sok jó az 1 rossz ellen.

Volt itt régebben egy kérdés ami arról szólt, hogy a kérdező (16 éves fiú) ellökött egy bringást, aki balesetet okozott, ezzel megállítva őt.

és még a rendőrök is megdicsérték!

Sok esetben nem szabad az üldözést választani. Máshol inkább lőnek egy ilyenért.

2020. nov. 30. 19:54
 9/14 anonim ***** válasza:
81%

Hát akkor csak önbíráskodj!

Majd te leszel a faluban a verekedős marcsa! :-DDDD

2020. nov. 30. 19:55
 10/14 A kérdező kommentje:

Hogy jön ide az önbíráskodás amúgy? Ezt miből vettétek le? Biztonsági őrnek és buszsofőrnek kötelező ezeket meglépnie.

Jogos volt a beszólás az idős nőktől, hogy ne végre cselekedett a sofőr.

A kérdés is csak arról szól, hogy ha netán velem ordítanának és engem lökdösnének a Karen-ek akkor elég-e az önvédelem vagy ki is vághatom az üzletből?

2020. nov. 30. 19:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!