Én azt az elvet követem, hogy ha tegezve szólnak hozzám, akkor vissza tegezek, ha magáznak, akkor magázva szólok vissza. Mi van akkor, ha pl egy mentőápoló tegez le. Akkor is vissza tegezhetek?
Én 24 éves vagyok, 40-45 éves korig lazán visszategezek valakit általában, ha letegez. Ez inkább azon múlik, hogy fiatalosan néz ki vagy nem. De legalábbis ha nem "öreg" akkor visszategezem. Ha én szólítok meg valakit, akkor is tegezve. Ha magáznak akkor meg vissza magázok.
Meg ez persze megjelenés függő is, ha valakit öltönyben, ingben, vagy bármi más elegánsabb öltözékben látom meg, akkor általában magázom. Vagy ha pl bankba megyek be, akkor magázok, max akkor tegezek ügyintézőt, ha tényleg nagyon fiatal, velem egykorú.
De mi van akkor, ha egy velem egykorú vagy 5-10 évvel idősebb mentőápoló tegez le engem? Múltkor is ez történt, azt nem mertem vissza tegezni de magázni se mertem, azt csak hümmögtem. Ilyenkor is vissza tegezhetek?
Ha pl rendőr szólít meg, az mindig magáz, akkor is, ha velem egykorú.
Mi van akkor, ha pl tűzoltó szólít meg tegezve? Akkor is vissza tegezhetek? (Ilyenre mondjuk még nem volt példa)
Köszi a válaszokat!
Én azért is vagyok nehéz helyzetben, mert olyan családban nőttem fel, hogy 14 éves koromig a nagyszülőket is magáztam. Aztán amikor a tesómnak gyereke lett, majd mikor már folyékonyabban beszélt kb 5-6 éves korában, akkor az én nagyszülőmet, aki az ő dédszülője, őket automatikusan tegezte, mert így nevelkedett, aztán nekem is megengedték. De az anyukám, aki 55 éves még ő is magázza a keresztanyját, aki tőle kb 15 évvel idősebb. Meg persze én is.
Munkahelyemen más. Itt vegyes. Van olyan ember, aki 48 éves, de úgy néz ki, mint ha 58 lenne, őt magázom is, de nem ajánlotta fel, hogy tegezzem. Múltkor jött egy új ember, ránézésre elég fiatalosan nézett ki, 46-48-nak néztem, először hezitáltam, de amikor a többiek is tegezték, meg tőlem fiatalabb is, én is letegeztem. Nem is szólt érte. Aztán kiderült, hogy 60 éves. Hát ha tudom, akkor azért magázom, azt max felajánlja hogy tegezzem.
Azért ha tényleg idősebb valaki, azért magázom azt max felajánlja hogy tegezzem.
A múltkor egyébként bementem egy pénzügyi tanácsadó irodába. Ott volt egy 35-40 év körüli nő, ő letegezett, azt én is vissza. Láttam rajta, hogy kicsit furcsállta, de nem szólt érte, meg azóta sem.
Egyébként hiába vagyok 24, kicsit baba pofim van, kb 18-20-nak néznek.
Na jól van, köszi a válaszokat. Akkor nyugodtan tegezhetek vissza mindenkit ha mentős ha tűzoltó. :D
(Jó, persze ha idős néni, bácsi tegez, azt persze magázni fogom akkor is ha 50 leszek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!