Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért hiszik annyian, hogy ha...

Miért hiszik annyian, hogy ha nem megyünk sétálni, pár hét alatt lecseng a járvány?

Figyelt kérdés

Rengeteg olyan hozzászólást, bejegyzést, véleményt látok, amikor az emberek elítélik azokat, akik most a vírusos időszakban kimennek sétálni, biciklizni, kirándulni. Ez oké, nézőpont kérdése. Engem az zavar, hogy rengeteg, de tényleg nagyon sok ember ilyenekkel érvel:

"Nem igaz, hogy nem tudtok PÁR HÉTIG otthon maradni, akkor vége lenne az egésznek!"

"PÁR HETET nem bírtok ki?"

"Miattatok fogunk tovább szívni, és sokáig otthon ülni, pedig ha mindenki otthon maradna PÁR HÉTIG, megúsznánk!"

Honnan veszik ezt a pár hetet? Ha tényleg kijárási tilalom lenne és senki nem mehetne ki sétálni, sportolni stb, attól még a vírus vígan terjedne tovább, mert egy csomó ember (milliók) továbbra is járna dolgozni, boltba, tömegközlekedéssel, stb. Tehát nem lenne "vége" a járványnak, az 100 %.

Azzal, hogy aki tud, otthon marad és sétálni se megy ki, azzal maximum tovább lassítható a terjedés egy kicsit. De gondolkozzatok: ha tovább lassul a járvány terjedése, akkor még TOVÁBB fog tartani ez az állapot, a korlátozások, a vészhelyzet. Természetesen most lassításra van szükség, hogy ne terhelődjön le az egészségügy. De ez pont, hogy el fogja húzni az egészet. Ez a cél - laposabb görbe, hosszabb időre legyenek elhúzva a megbetegedések, hogy jusson mindenkinek ellátás.

De rengeteg ember továbbra is azt hiszi, hogy ha mindenki otthon maradna "néhány hétig", akkor megoldódna minden. Persze, ha tényleg mindenkit bezárnánk, akkor lehet, de teljesen nem lehet leállítani az országot, egy csomó embernek muszáj dolgoznia, és boltba is kell menni. Márpedig akkor a vírus is talál majd új gazdatestet.

Amúgy ha belegondoltok, az sem véletlen, hogy nincs kijárási tilalom (sokan ezt is követelik). Csak azokban az országokban vezetik be, ahol már tényleg összeomlott az egészségügy és nem bírják, vagy közel állnak ehhez. Mi még nem tartunk itt. Az "okosok" is tudják, hogy nem lehet embereket hónapokra a lakásukba zárni, ráadásul mivel a koronavírus elleni oltás még messze van, igazából a nyájimmunitás lesz az, ami a tömeges megbetegedéseknek véget vethet, ehhez viszont az emberek többségének meg kell betegednie...

Tehát igazából az lenne az "ideális" forgatókönyv, hogy sok emberen menjen át a betegség, de egyszerre csak annyin, hogy kaphasson mindenki megfelelő ellátást, ne omoljon be az egészségügy.

Ezért sakkoznak most a szakemberek, ezért lehet még kimenni az utcákra, ezért nem zárnak le mindent, mert szükség van új fertőzöttekre (nagy többségük persze meg is gyógyulna) ahhoz, hogy majd újraindulhasson az élet. Különben mi lenne? Ha mindenki tényleg otthon maradna, aztán meg egyszerre kiszabadulna, akkor megint tömegesen lennének betegek.

Miért nem értik ezt egyesek?

2020. ápr. 6. 08:13
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
83%

Már tényleg olyan mintha már rég nem is a vírusról lenne szó, teljesen logikátlanul cselekszenek.

Nem látom hogy javulna a helyzet, attól hogy otthon maradtunk és "elővigyázatosak vagyunk" de javítsatok ki, ha tévedek. Azt hajtogatják mindig hogy mennyire sok a megbetegedés és hogy egyre rosszabb minden,minél tovább várunk otthon annál tovább bővül a "lecsengési" határidő. Akkor minek hozunk áldozatokat?

Nálunk Vajdaságban 4 hete lassan, kijárási tilalmak vannak ideig-óráig, nemrég bevezették a hétvégi teljes kijárási tilalmat. Most akkor hétvégén tejed csak a vírus? Meg reggeltől délután 5-ig? Egyébként meg úgy állnak az emberek a sorokban a postán, bankban, mint a szardíniák a dobozban. Ott szabad tömegesen gyülekezni? De abba belehalunk, ha kimegyünk egy órát sétálni hétvégén a napsütésben, egymástól 3 méterre? Röhej...

Fenyegetnek a teljes kijárási tilalommal, mikor az ország amúgy is egy nagy csőd, teljesen tönkreteszik a gazdaságot.

Nem hiszem hogy ez hónapokig fenntartható állapot így. Ha már tömegesen lesznek munkanélküliek, és éhesek az emberek, senkit se fog érdekelni a vírus.

2020. ápr. 6. 11:21
 12/17 A kérdező kommentje:

Szerintem sem lesz ez így fenntartható. Olaszországban is egyre több ember szegi meg a szabályokat, pedig náluk tényleg sokkal súlyosabb a helyzet. De nem lehet az embereket bezárni, elzárni a szeretteiktől, nem erre vagyunk kódolva. Főleg, hogy az emberek nagyon-nagy százalékára nem is veszélyes ez a vírus. Oké, hogy bárki elkaphatja, és bárki bele is halhat, és mindenkinek vannak idős rokonai, ismerősei... De akkor is, a valóság az, hogy még az idős emberek körében is nagyobb az esély a betegség leküzdésére, mint a halálra, a fiatalok meg csak nagyon-nagyon ritkán halnak meg. Emiatt nem fognak az emberek hónapokig otthon maradni. Az autóba is beülnek, pedig valószínűbb, hogy autóbalesetben halnak meg, mint hogy koronavírusban... értitek, rengeteg más veszély van a világban, amivel együtt élünk napi szinten, nem lehet minden ellen kőkeményen védekezni, mert az nem élet, hogy nem mozdulunk ki, bezárkózunk, nem találkozunk a rokonainkkal. Miközben rengeteg ember csődbe megy, egyéb egészségügyi problémáikat nem látják el, munkanélküliek lesznek, sok család kerül mélyszegénységbe...

Azzal én is egyetértek, hogy a vírust lassítani kell annyira, hogy mindenkinek jusson ellátás, ne abba haljanak bele tömegesen, hogy nincs elég lélegeztetőgép. Én se akarok olaszországi, spanyolországi állapotokat. De amikor Magyarországon még a közelébe se vagyunk ennek, és egyáltalán nem biztos, hogy itt is olyan rossz lesz a helyzet, akkor rohadtul idegesít, amikor a normálisan sétáló, nem tömörülő sétáló embereket szidják, megalázzák, kritizálják....

Egyik gyerekes Facebook csoportban pl. az egyik anyuka kérdezte, hogy a jelenlegi helyzetben hol tud a kislányának cipőt venni, mert most kezdett el járni a kislány, kéne kintre cipő. Hát többen is letámadták, hogy most miért kellene kintre cipő, maradjanak szépen otthon, ez nem a kinti séta ideje.... És rengeteg ilyen ember van.

2020. ápr. 6. 11:38
 13/17 anonim ***** válasza:
18%

Tehát most rájöttél, hogy ha egy folyamat "lassítása" a cél, akkor a gyakorlatban tovább fog tartani a folyamat?

Erre már rájöttek páran.

Amúgy nem üti egymást a kettő. Tegyük fel, még 3 hónap a járvány (ez abszolút nem megalapozott infó, csak találomra), az olyan 12 hetet jelent, számomra például simán belefér a "pár hét" intervallumba.

2020. ápr. 6. 15:17
 14/17 anonim ***** válasza:
86%

Barátnőm Spanyolországban él, több mint 3 hete kijárási korlátozás van náluk, tehát sétálni sem mehetsz ki egyedül sem, csak munkahely, bolt, gyógyszertár, és csak a legközelebbi és blokkal kell igazolnod, hogy tényleg ott voltál.

Ehhez képest tegnap olvastam a spanyol miniszter nyilatkozatát, miszerint a fertőzések száma már Olaszországét is meghaladta, sokkal több esetet regisztráltak. Ilyenkor nyilván felmerül az emberben, hogy akkor most mennyi értelme is van leállítani mindent?

Nekem nem ez a szakterületem, így nem szeretnék okoskodni, hogy jók-e a korlátozások vagy sem, mert lehet, hogy tényleg csak így működik, nem tudhatom. De azzal nem értek egyet, hogy nem tudok elmenni endokrinológushoz, aktuális lenne a vérvétel, nem vagyok jól, de persze ez nem számít, mert most csak az számít, aki koronavírusos, a többiek szépen lassan megpusztulhatnak. Fél éves várólista volt eddig is pl. endokrinológiára, majd ha esetleg hetek vagy hónapok múlva ismét megnyílik a szakrendelés, kíváncsi vagyok, mennyi idő lesz bekerülni.

Persze, az adókat ugyanúgy vonják, csak épp orvoshoz nem mehetsz. Külön vicces, hogy a körmöshöz elmehetsz, meg elmehetsz fodrászhoz is, a pajzsmirigy alulműködésed meg szépen pusztíthatja a szervezetedet. De ez csak egy példa a sok közül, a 8-as jókat írt, fogászat ugyanez, nekem is félbemaradt most a fogorvosi kezelésem.

Ja, és igen, majdnem mindennap elmegyek a barátommal biciklizni és a munkatársam beszólt, hogy milyen merész vagyok, és ma mesélte, hogy a héten megy körmöshöz. :D

2020. ápr. 6. 18:31
 15/17 anonim ***** válasza:
70%

Aki lepontozta a #13-as válaszom, az pontosan miért tette? Szerinte a lassítás nem azt jelenti hogy valami tovább tart? Vagy neki van egyetemes definíciója a "pár hét" mértékegységről és nem ért egyet?

Vagy mi volt a probléma konkrétan? :D

2020. ápr. 7. 08:12
 16/17 Sic Semper Tyrannis ***** válasza:
71%
Ne akadj ki a pontozáson. Ha máshova írtam a gazdasági válsággal kapcsolatos aggályaim, ott mindenhol 0 és 20% között voltam pontozva, itt meg - nocsak - 100%. Attól függ, épp milyen ember téved ide, és nyomkodja a kezeket.
2020. ápr. 7. 21:23
 17/17 anonim ***** válasza:
55%

Nem akadok ki, felőlem lehet -20% is, csak jobban szeretem ha az emberek meg tudják indokolni a cselekedeteiket. De legtöbbször érvek nincsenek, csak a dedó.

2020. ápr. 8. 08:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!