Honnan ered az a nyomás, hogy borravalót kell adni?
A "borravaló" a bürokrácia, és a közöny oldószere.
Ott alakul ez ki, ahol a papírforma "törvények, és szabályok" a gyakorlatban elbuknak...
A mai világban sajnos a fizetéssel a munkaidőt fizetik meg, sokszor még a munkát sem, a "borravalóval" pedig a "lekiismeretességet" értékeled. 2# es válaszoló voltam.
Hiába képzik magukat, mindenhol meg kell mászni még az évekig tartó szamárlétrát is és nem lehet mindenki vezérigazgató nettó 4 millióért.
Te miféle nyomásról beszélsz? Ahányszor nekem hoznak valamit, meg se várják, hogy adok-e borravalót, már indulnának is tovább. Pedig elég sok futárral találkoztam már. Postásnak, gumisnak nem szokás, legfeljebb annyi, hogy nála hagyod a visszajárót, ha nem nagy összeg.
Étteremmel nincs tapasztalatom, lassan 10 éve hogy nem jártam ilyen helyeken. De ha most mennék és lenne szervizdíj, rákérdeznék halkan, hogy mennyit kapnak meg belőle. Még ha hazudnak is, és azt mondják, hogy semmit, az sem a világ vége, nem az én lelkiismeretem lesz rossz azért mert sutyiban adtam kicsit.
Minden év elején adunk a postásunknak 2 ezret, sose volt gond a leveleinkkel. A futároknak is, ha nem is mindig, de adunk 1-200 Ft-ot velük sincs sose gond.
Tavaly Valentin napon a kinézetét étteremben nem volt hely, de mégis lett asztalunk, adtunk 1500 borravalót. Idén se foglaltunk asztalt, mert még nem tudtuk hova megyünk, végül ott kötöttünk ki. Teltháznál kaptunk asztalt, mert emlékeztek ránk,természetesen most se voltunk hálátlanok.
Igazából a borravaló al mindig egy kis pluszt fizetünk, ami lehet a jövőben fog kamatozni. Körmösömnek is adok és ha gáz van soron kívül fogad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!