Honnan tudok tájékozódni arról, hogy nem átverés egy-egy adomány gyűjtés?
Figyelt kérdés
Ma Budapesten voltam, Keletinél megállított egy viszonylag aranyos nő, hogy a Dikh tv néven gyűjt gyerekeknek (?). Nem hittem neki, erősödött, hogy tud számlát adni, hivatalos, mutatta a kártyáit.
A szívem fájdul meg, de inkább "leráztam", de félek, hogy kamu a dolog. Nem igazán bízom az ilyen módszerekben, ha kell inkabb közvetlenül az ilyennel foglalkozó hivatalos szervezetheu fordulok.
De azért mégis bánt a lelkiismeret, hátha igaza volt annak a személynek, ezért akarom tudni, hol lehet erről tájékozódni, hogy merre vannak szervezett, hivatalos gyűjtések.
2019. dec. 14. 21:53
1/2 anonim válasza:
Nehéz az ilyesminek utánanézni, de igazat megvallva az utcán kéregetést nem annyira szeretem. Letámadásnak érzem. Általában a szupermarketekben szokott lenni karácsony előtt gyűjtés, ott szoktam adni. Azokat többnyire ismert szervezetek intézik. De ezen kívül én mindig csak létező alapítványoknak utalok számlára. Úgy neten előzetesen utána tudok nézni, hogy léteznek-e, mire gyűjtenek, ha volt előző gyűjtsük arról van-e bármi dokumentum. Akár csak egy kép az átadásról vagy bármi. Az utcán ezzel szemben bárki bármilyen szöveggel megállíthat. Ugyanez igaz a facebookon keringő adomány kérésekre is.
2/2 Metionin válasza:
Az utcán gyűjtők nagy része egyszerű csaló. Van náluk egy hivatalosnak látszó papír vagy kártya, netről leszedett vagy ügyetlenül megszerkesztett logókkal. Meg lehet figyelni, hogy sokszor hibás fogalmakat is használnak amikor elmondják hogy mit akarnak, pl "szegény gyerekeknek", "autizmusos gyerekeknek" stb. ha meg adószámot vagy technikai számot kérsz tőlük, elszaladnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!