Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Állásinterjú stresszt, izgulás...

Állásinterjú stresszt, izgulást hogyan lehet leküzeni?

Figyelt kérdés

Már négy interjún vagyok túl, de egyszerűen annyira izgulok közben, hogy ezzel elszúrom az egészet. Előtte hiába gyakorlom el itthon többször, mégis mikor ott vagyok elkezdem mondani és két mondat után elfogy a levegőm, rosszul veszem a levegőt így hadarni kezdek hogy végig tudjam mondani de nincs hozzá elég levegőm így a végére elcsuklik a hangom. Ezután levegő híján gyorsan elkezdek lélegezni és így folytatódik. Általában az interjúztató nyugtató mosolyt küld, illetve volt már, hogy elkezdett nyugtatni, hogy nincs semmi probléma próbáljak megnyugodni. Nagyon kellemetlen a szituáció.

Mikor a diploma megszerzését követően kerestem az első állást viszonylag nyugodtan érkeztem az interjúra, jól be tudtam mutatkozni utána pedig könnyed beszélgetés alakult ki mindenhol, így egy 40-50 perces interjút simán lezavartam. Gondolom nagyban ennek köszönhető, hogy akkor 4-ből 3 helyről kaptam ajánlatot. Így 3 év elteltével viszont szöges ellentéte lettem az akkori önmagamnak, az interjúk nem tartanak tovább 20 percnél.

A jövő héten is mennem kell állásinterjúra, de már a korábbi negatív tapasztalatok miatt előre félek. Ez a legrosszabb, hisz nem attól félek, hogy a tudatlanság, tapasztalatlanság miatt nem tudok majd válaszolni a kérdésekre, hanem mert egyszerűen az izgalom miatt nem tudok kinyögni egy értelmes mondatot. Teljesen el vagyok keseredve, hogyan tudok ezen változtatni?

2019. szept. 26. 11:25
 1/5 anonim ***** válasza:
11%

Egy interjún nem az alapján ítélnek, hogy mennyire izgulsz, hanem hogy mennyire vagy alkalmas a pozícióra. Kaphatsz szívrohamot, meg beszélhetsz vékony hangon, ha te vagy az emberük, felvesznek.

Ne az izgalomra koncentrálj, hanem arra, hogy mit mondasz izgatottan, hogy megfelelsz a kritériumoknak, és meg tudod csinálni a munkát.

Ha meg nem tudsz ezzel kapcsolatban mit mondani, akkor kérdés, hogy olyan munkát pályáztál-e meg, amit meg tudsz csinálni.

2019. szept. 26. 11:48
 2/5 A kérdező kommentje:

Ahogy írtam, nekem a problémám ott kezdődik, hogy mikor az elején kérik, hogy mondjak magamról néhány bemutatkozó mondatot, elmondom melyik egyetemen mit tanultam és már ezt kifulladva mondom, tehát nem az a gond, hogy ne tudnék a szakmával kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Teljesen feszengek, nem tudok feloldódni, szinte remegek. Ahogy írtam más attól fél, hogy olyat kérdeznek tőle amibe belesül, de én annyira izgulok magától a szituációtól, hogy már magamról az alap információkat sem tudom elmondani. És nem azért, mert nem tudom vagy mert nem igaz, hanem mert egyszerűen rettentően izgulok és rosszul veszem a levegőt, rosszul használom fel beszéd közben amitől kifulladok és elcsuklik a hangom.

Nekem az a tapasztalatom, hogyha valaki annyira nem tud megbírkózni a stresszel, hogy így elgyengül, akkor bizony azt alkalmatlannak találják. Ez nagyon sokat nyom a lantba bármennyire is hihetetlennek tűnik. Tőlem nemrég megkérdezte az interjúztató, hogy mégis ha ennyire stresszes vagyok akkor a főnökömmel hogy tudtam a hétköznapi munkát megbeszélni, mert ő ezt nem tudja elképzelni. És igazuk van, teljesen jogos. Nyilván az előző munkahelyemen mikor a főnökkel kellett egyeztetni nem izgultam, hisz már ott voltam felvettek és ismertük egymást, viszont ezt egy beszari(nak tűnő) interjúalanyról teljes joggal feltételezik.

2019. szept. 26. 12:58
 3/5 anonim ***** válasza:
94%
Kezdj el kocogni naponta tíz percet. Kiszívja a streszt.
2019. szept. 26. 21:14
 4/5 anonim ***** válasza:
76%

Tudod hogy kezdd a bemutatkozást? "Előre is bocsánatot kérek, de nagyon izgulok. Ez általában csak interjúk alatt jellemző rám szerencsére."

Ezután tudsz egy nagy levegőt venni, míg az interjúztató reagál.

A cégek kedvelik az őszinte embereket.

2019. szept. 30. 12:10
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm! Igazából ma rájöttem, hogy nagyban függ az interjúztatótól, az ő hozzáállásától és a szimpátiától. Ma is voltam egy interjún, egy nyugodt férfi interjúztatott aki a leendő vezető is lenne. Ahogy bemutatkoztunk egymásnak egyáltalán nem izgultam, utána nagyon kellemes bő egy órás beszélgetést zavartunk le.

Végül átgondoltam a korábbi tapasztalatimat és arra jutottam, hogy ahol nevegélő HR-eseknek kell bemutatkoznom vagy ahol egy unszimpatikus vezető interjúztat ott produkálom az említett tünteket. Például az ezt megelőző interjún egy, az első perctől teljesen érdektelen vezetőnek kellett bemutatkoznom, aki már az első perctől a laptopját nyomkodta miközben beszéltem. Vagy amikor HR-esek interjúztatnak, akik szakmailag nem is biztos hogy értenek hozzá, náluk azt érzem hogy csak azt figyelik hogyan mondom, így próbálok a tökéletességre törekedni de végül belebukom.

2019. szept. 30. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!