Dícséretnél azt válaszolni, hogy szívesen - mit gondoltok erről, udvarias vagy inkább fura/felesleges?
Újabban sokszor látok ilyet a neten, magyaroknál és külföldieknél egyaránt.
A: Nagyon szép rajz!
B: Köszönöm.
A: Szívesen!
Mármint nekem egy kicsit fura a végén a "szívesen", "no prob" és társai, nem érzem odaillőnek. Ti mit gondoltok erről?
Nagyon nem odaillő.
- Olyan szép a szemed!
- Köszönöm!
- Nagyon szívesen!
Ez úgy hangzik, mintha ő adta volna neki a szép szemeket ajándákba.
Fura.
Nekem az ilyen úgy hangzik, mintha szívességet tett volna azzal, hogy megdicsért. Ezáltal elkezdek azon kattogni, hogy pont az ellentétét gondolja, és csak jófejségből dicsért, nem azért, mert komolyan jónak tart.
Szerintem is felesleges, fura.
Sokaknál valószínűleg automatikusan jön, hogy minden köszönöm szóra mondják, hogy szívesen. De ebben az esetben nem kéne mondani.
Fura.
Ha valaki pl. segít valamit és mondod rá, hogy köszönöm, akkor annak a párja a szívesen.
De ha valaki megdicsér, akkor a dicséret párja a köszönöm és nem kell tovább ragozni.
Szerintem is furcsa, hiszem normál esetben akkor mondjuk (legalábbis én) a szívesent, ha valóban Szívességből tettem valamit, tehát általában megkértek valamire.
Utálom mikor valaki ok nélkül mondja a szívesent.
Jó példa:
- Segíts kérlek
*Segítek*
- köszönöm
- szívesen
Rossz példa:
*Tüsszentek*
- egészségedre
- kösz
- szívesen
*Kiugrok az ablakon :D*
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!